Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вигул собак в Україні: яке покарання загрожує власникам за ігнорування правил

Власники домашніх тварин повинні розуміти власну відповідальність та дотримуватися вимог вигулу

Фото: Pexels, t.me/volynpatrol. Колаж: Pro Гроші

За порушення правил вигулу собак загрожують штрафи

Фото: Pexels, t.me/volynpatrol. Колаж: Pro Гроші

В Україні існують норми, які регламентують утримання та вигул собак. За порушення цих правил загрожують адміністративні штрафи, визначені законодавством. Дуже часто люди ігнорують спеціальні вимоги, чим наражають на небезпеку себе та оточуючих.

Про це нагадала пресслужба Патрульної поліції Волинської області.

Співробітниця правоохоронних органів Анастасія Туревич, власниця собаки Сема, розповіла громадянам про правила вигулу, зазначивши, що домашні тварини – це не іграшки чи елементи розваги. За ними потрібно доглядати, особливо на вулиці, щоб запобігти завданню шкоди людям. Серед основних вимог до господарів тварин такі:

  • вигулювати собак дозволено особам від 14 років;
  • супровідник тварини повинен забезпечити безпеку оточуючих, а також їхнього майна;
  • собаку треба обов’язково тримати на повідку, та в деяких випадках – у наморднику (якщо порода включена до переліку небезпечних);
  • необхідно почепити нашийник з ідентифікуючими позначками, аби полегшити пошук власників, якщо тварина загубиться;
  • не можна залишати собаку без нагляду під час вигулу;
  • заборонено вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Окрім цього, не можна приходити з собакою в кафе і магазини (за деякими винятками), установи охорони здоров'я, освіти та культури, на дитячі/спортивні майданчики тощо. Зате дозволено здійснювати вигул на прибудинкових територіях з тильної або технічної сторони.

Звісно, це базові правила, відомі кожному власнику чотирилапих. Та не всі українці дотримуються вимог, дозволяючи собі їх ігнорувати. Факт доводить кількість випадків адміністративного покарання за відсутність повідків і намордників під час прогулок на свіжому повітрі чи полишення екскрементів у громадському місці.

Відповідальність за порушення визначена ч.1 ст.154 КУпАП і передбачає попередження чи штраф у розмірі від 170 грн до 340 грн. Для посадових осіб – від 340 до 850 грн. У випадку заподіяння шкоди здоров’ю людей чи майну покарання збільшується до 1 700-3 400 грн.

Тварин дозволили пускати в укриття

Раніше ми розповідали, що Міністерство внутрішніх справ скасувало заборону на перебування домашніх тварин в укриттях під час повітряної тривоги. Відтепер українці мають право безперешкодно брати з собою котів і собак, не хвилюючись за їхню безпеку.

"Люди, які приходять в укриття з тваринами, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Власники повинні постійно наглядати за тваринами, а також дбати про безпеку інших людей, майна та самої тварини, і дотримуватися санітарних норм",розповіли в благодійній організації UAnimals.

Господарі беруть на себе відповідальність за безпеку всіх присутніх у приміщенні. Вони зобов’язані забезпечити домашніх улюбленців індивідуальними умовами, не порушуючи санітарно-гігієнічні та ветеринарні вимоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка побутова техніка може нашкодити вашій домашній тварині. Також ми повідомляли, що в Україні запустять реєстр домашніх тварин і розповідали, що треба знати власникам чотирилапих.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.