Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вимоги посилили: що треба знати українцям про ввезення тварин за кордон

Господарі домашніх тварин більше не можуть перетинати кордон із Молдовою, якщо не мають відповідних документів на чотирилапих

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Подорожі з тваринами вимагають чимало документації

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня змінилися вимоги щодо ввезення домашніх тварин на територію Молдови. Більше для українців не діють спрощені правила, тому для отримання дозволу на некомерційне транспортування необхідно запастися певними документами.

Про це повідомило представництво Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Відтепер господарі чотирилапих улюбленців перед поїздкою в Республіку Молдова повинні виконати такі вимоги:

  • ідентифікувати тваринку за допомогою мікрочіпу;
  • вакцинувати від сказу;
  • зробити серологічний титр на сказ (термін очікування між датою забору крові та видачею міжнародного сертифіката становить 3 місяці);
  • отримати на основі ветеринарного свідоцтва міжнародний сертифікат про стан здоров’я тварини.

Щодо останнього пункту, то свідоцтво видають в лікарнях ветеринарної медицини, а міжнародний сертифікат – у відділі прикордонного інспекційного контролю управління державного контролю на кордоні. Бажано заздалегідь ознайомитися з вимогами конкретної держави, на територію якої плануєте заїхати з собакою чи котом, адже на забезпечення всіма довідками йде багато часу.

Наприклад, спочатку треба завітати до ветеринара, щоб чіпувати тварину та здійснити щеплення проти сказу. Там же видають ветеринарно-санітарний паспорт. Щонайменше через місяць після вакцинації потрібно провести забір крові, але як мінімум за три місяця до поїздки. Не завадить здійснити протипаразитарні обробки, навіть якщо цього не вимагає країна-призначення.

Наостанок залишається оформити міжнародний ветеринарний сертифікат, який видають у територіальних органах Держпродспоживслужби на кордоні чи після звернення до державного ветеринарного інспектора у пунктах пропуску.

В Україні хочуть запустити реєстр домашніх тварин

Собак і котів хочуть вносити у Єдиний державний реєстр домашніх тварин відповідно до постанови уряду. Як уточнив очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров, це стане основою для запуску паспорта чотирилапих улюбленців у Дії. Тож зникне необхідність у паперових документах, оскільки вся інформація зберігатиметься в електронному вигляді.

На реєстр планують покласти чимало функцій, зокрема:

  • допомогу в пошуках зниклих тварин;
  • зберігання актуальних відомостей про вакцинацію та стерилізацію;
  • зменшення кількості безпритульних собак і котів;
  • запровадження комплексу заходів для профілактики захворювань.

Сервіс дасть змогу зробити крок уперед до адаптації українського законодавства з міжнародним. Реєстр зможе покращити безпеку чотирилапих спільно з їхніми власниками та навколишнім оточенням. Що цікаво, внесення даних буде безплатним для українців, більше того, людей планують заохочувати до реєстрації тварин.

І взагалі, запровадження Єдиного реєстру – це фактор формування культури відповідального власника. Дуже важливо, щоб населення України свідомо та серйозно ставилося до домашніх улюбленців, здійснюючи максимально багато заходів для свого та їхнього добробуту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке покарання загрожує власникам тварин за жорстоке поводження. Також ми повідомляли, що пухнасті друзі під захистом і розповідали, які ціни та умови страхування тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.