Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати підвищуватимуть тричі: які пенсії отримають українці у 2024 році

Розповідаємо, як збільшення прожиткового мінімуму вплинуло на пенсії та інші соціальні виплати українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Графік підвищення пенсій на 2024 рік

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році збільшився прожитковий мінімум, а тому більшість соціальних виплат та надбавок до пенсій також підвищать. Окрім того, в цьому році уряд проведе індексацію пенсійних виплат.

Про те, як зміняться виплати українців у 2024 році, повідомляє Бізнес NV.

Пенсії громадян будуть підвищувати у три етапи, перші зміни відбудуться у січні, а потім у березні та липні. Зокрема буде перераховано:

  • у січні 2024 року — виплати тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію до рівня 2 361 та 23 610 грн відповідно. Пов'язані такі зміни з підвищенням прожиткового мінімуму з 2 093 до 2 361 грн;
  • у січні та липні 2024 року — пенсію чорнобильцям і тим, хто отримує мінімальну пенсію в 65 років із повним страховим стажем, тобто, це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки — зі стажем 30 років. Розмір найменшої виплати для таких людей спочатку збільшиться з 2 680 до 2 840 грн, а потім до 3 200 грн;
  • у березні 2024 року — пенсії усім, чиї пенсії мають індексувати за планом. Нагадаємо, що цю індексацію проведуть за бальною системою. Таким чином планують зрівняти виплати громадян, які вийшли на пенсію у різний час. Якими будуть пенсії українців після індексації поки що не повідомляють.

Однак прогнозується, що після індексації середня пенсія по Україні становитиме 6 тисяч гривень.

Які виплати зростуть уже в січні

Оскільки велика кількість соціальних виплат в Україні залежить від розміру прожиткового мінімуму, а у 2024 році він збільшився, то і деякі виплати українців стануть більшими. У цьому році прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, складатиме 2 361 грн, а загальний показник прожиткового мінімуму — 2 920 грн.

Відповідно, мінімальну пенсію українців підвищать на 268 грн до рівня — 2 361 грн, а також більшими стануть такі виплати:

  • доплата самотнім пенсіонерам, які потребують догляду — до 944 грн;
  • пенсійні виплати тих хто, досяг 65 років і виконав вимоги щодо стажу — до 2840 грн;
  • максимальні пенсійні виплати — до 23 610 грн;
  • виплати за понаднормовий стаж — до 23,6 грн за кожен додатковий рік;
  • розмір добровільного пенсійного внеску — до 1562 грн.

Варто зазначити, що хоча підвищення розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат буде проводитись з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

Раніше ми писали, чому в наступному році збільшиться розмір більшості соціальних виплат, а також які субсидії призначали українцям у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.