Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Війна та економіка: як Україні вдалося зберегти стійкість на фінансовому ринку

Коли розпочалась повномасштабна війна Росії проти України, відбулось значне падіння валового внутрішнього продукту

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям варто очікувати змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Світовий банк прогнозує антирекордні темпи росту світової економіки. Варто очікувати, що за останні 30 років показники будуть найнижчими. Однак саме економіка України повинна у цьому році показати певне зростання, адже вона починає відходити від шоку через повномасштабне вторгнення. Та стрімкого покращення очікувати поки не варто.

Про це розповів керівник аналітичного напрямку мережі "АНТС" Ілля Несходовський, пише 24 Канал.

Адаптувались до удару 2022 року

У 2022 році, коли розпочалась повномасштабна війна Росії проти України, відбулось значне падіння валового внутрішнього продукту – на 28%. Однак вже наступного року, коли відбулась деокупація значної частини території України, ситуація дещо покращилась. Все тому, що деякі підприємства на повернутих територіях відновили роботу, а отже приблизно два мільйони громадян, які на початку війни виїхали за кордон, повернулися в Україну та змогли працювати.

"В результаті у 2023 році було зростання на 5%. Проте це певною мірою не стабілізація, а "відскок від дна"", – пояснив керівник аналітичного напрямку мережі "АНТС".

Щодо прогнозу на 2024 рік, то зростання економіки України складе лише 3%. Це пов'язано з тим, що ще триватиме процес "відштовхування" від того "дна", на якому ми перебували у 2022 році. На сьогодні наша економіка у співвідношенні до 2022 року зросла на 75%. У наступному році можемо очікувати 76 – 77%.

"Тому не можна впевнено говорити, що Україна переживає економічне зростання. Якби відбувався справжній прорив в економіці, вона б зростала на 10% в наступні роки. Насправді ж ми просто адаптувалися до того удару, який пережили у 2022 році. Відповідно економіка також адаптовується до нових реалій", – наголосив Несходовський.

Прогнози щодо економіки України

У 2023 році НБУ покращило прогнози щодо темпів зростання економіки України. Так через врожай сільськогосподарських культур у 2023-му, інфляція знизилась. Також втримав ситуацію в економіці мораторій щодо "заморожування" тарифів. Однак цього року інфляція може тимчасово прискоритись, але при цьому має повернутися до сталого рівня. Наприклад, у 2024-му вона становитиме 9,8%.

Ще голова Національного банку Андрій Пишний наголосив, що у 2023 році в Україні не було жодної емісійної гривні. А бюджетний дефіцит фінансував не коштом друку грошей. Спікер прогнозує, що у 2024 році Україні також вдасться пройти без додаткової емісії.

Разом з тим член ради Національного банку України Василь Фурман запевняє, що на 2025 – 2026 роки нашій країні варто очікувати продовження зростання української економіки. Це все відбуватиметься завдяки інвестиціям, євроінтеграційним реформам та м'якій фіскальній політиці.

Раніше ми розповідали, як зниження врожайності зернових "вдарить" по економіці України. Також ми писали, як має трансформуватися ринок праці для швидкого економічного відновлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.