Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Військовим планують переглянути нарахування пільгової вислуги – що зміниться

Розповідаємо, як депутати планують змінити нарахування пільгової вислуги для військовослужбовців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нарахування пільгової вислуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Народні обранці можуть переглянути нарахування пільгової вислуги військовослужбовцям під час воєнного стану, а також розглянуть можливості удосконалення відпусток по догляду за дитиною, а також питання про нарахування пенсій військовим.

Про це, йдеться в законопроєкті №10313, який можна знайти на сайті Верховної Ради.

За словами представника президента у Верховній Раді, чинним законодавством передбачено, що участь в бойових діях у воєнний час зараховується до вислуги років за пільговою схемою. Відповідно до постанови Кабміну від 1992 року, один місяць служби рахується як три.

Очільник комітету з питань нацбезпеки Олександр Завітневич, лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та решта авторів законопроєкту пропонують удосконалити тему нарахування пенсій для військових, а також відпусток військовослужбовців, в тому числі по догляду за дитиною. Нардепи мають мету диференціювати цю пільгу та прописати її в законі. Зміни будуть мати такий вигляд:

  • місяць рахується за два — при виконанні службових обов’язків під час воєнного стану;
  • місяць рахується за три — при участі у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету, але без участі в бойових діях;
  • один місяць рахується за чотири — при безпосередній участі у бойових діях;
  • один місяць рахується за п'ять — при перебуванні в полоні.

Які виплати отримують військові під час навчання

Багато українців не мали досвіду поводження зі зброєю до початку повномасштабної війни, саме тому, після мобілізації вони проходять навчання, а вже потім переходять до виконання бойових задач. Виплати для мобілізованих, які проходять навчання складають 20 тисяч гривень на місяць.

До переліку військовослужбовців, які отримують додаткову грошову винагороду належать:

  • військовослужбовці за виконання бойових завдань із розмінування поза районами ведення бойових дій — 30 тисяч гривень;
  • військовослужбовці зі складу командування та штабів, які здійснюють управління частинами та підрозділами, які ведуть бойові дії — 50 тисяч гривень;
  • військовослужбовці, які розмінують у районах ведення бойових дій — 100 тисяч гривень;
  • військовослужбовці ракетних військ, артилерії та протиповітряної оборони, які здійснюють вогневу поразку противника, без умови перебування у районі ведення бойових дій — 100 тисяч гривень.

Мінімальна виплата солдату-контрактнику складає 20 тисяч гривень на місяць під час навчань, а після початку виконання завдань — від 20 до 120 тисяч гривень на місяць.

Раніше ми писали, як ветеранам отримати додаткові виплати, а також коли приходить зарплата військовим та чому її інколи затримують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.