Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За усиновлення дитини виплачують понад 40 тисяч гривень – про що треба знати

Для отримання виплати, окрім заяви про її призначення, громадянам потрібно мати певні документи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Виплати на дітей

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри складну економічну ситуацію в країні, викликану військовою агресією Росії проти України, держава продовжує виплачувати практично всі соціальні виплати. Люди отримують пенсї, виплати по інвалідності та подають заяви на призначення субсидій. Також держава продовжує підтримувати громадян, які всиновили дітей.

Про те, який розмір виплат для людей, що всиновлюють дитину передбачено в Україні, розповіли в Міністерстві соціальної політики.

Майбутні батьки, які хочуть всиновити дитину, можуть розраховувати на фінансову підтримку від держави в розмірі 41 280 гривень. Для оформлення виплати громадянам відводять строк у 12 місяців з моменту усиновлення. Допомога виплачується поетапно, спершу батьки отримують 10 320 гривень, а решту суми їм виплачують рівними частинами протягом наступних 36 місяців.

Для отримання виплати, окрім заяви про її призначення, громадянам потрібно мати:

  • копію свідоцтва про народження дитини із РАЦСу;
  • копію судового рішення про усиновлення дитини.

Заяву про призначення допомоги при усиновленні дитини та решту необхідних документів українці можуть направити у:

  • виконавчі органи села, селища, міста;
  • орган соціального захисту;
  • районну державну адміністрацію;
  • Центр надання адміністративних послуг.

Що буде з виплатами на дітей у 2024 році

Як розповіла раніше перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в коментарі для ТСН, наразі українські сім'ї отримують грошову допомогу при народжені дитини. Зазначається, що ця сума становить 41 280 гривень. Але 2024 року розмір державної соціальної допомоги зросте.

Який очікується мінімум для дітей

Зараз встановлено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років у розмірі 2 272 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн. У 2024 році передбачається встановити прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років – 2 563 грн, для дітей віком від 6 до 18 років — 3 196 гривні.

Виплати у разі народження або усиновлення дитини

Розмір допомоги у разі народження (усиновлення) дитини встановлено в сумі 41 280 грн незалежно від кількості дітей у сім’ї. Одноразово виплачується 10 320 грн, решта суми – протягом наступних 36 місяців рівними частинами, по 860 грн. На 2024 рік підвищення подібної виплати не планується.

Раніше ми вже писали, як отримати допологові виплати. Також ми розповідали, які документи необхідно надати одиноким матерям, щоб отримати допомогу від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.