Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зліт російської авіації: скільки втрачає Україна через тривоги

Розповідаємо, скільки грошей втрачає український бюджет через тривалі повітряні тривоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Активність російської авіації шкодить українському бізнесу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через активність російської авіації та пов'язані з нею повітряні тривоги український бізнес втрачає значну частину прибутків. Збитки, яких зазнає бізнес в Україні, збільшились з 7 млрд грн на день до 9 млрд грн порівняно з 2022 роком. А через вимушений простій втрачається 3 млрд грн податків за добу.

Про це повідомив в Telegram народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев.

За словами народного депутата, на першому місці для України залишаються безпека та людські життя, а вже потім — збитки. На його думку, українці вже навчились визначати рівень загрози для себе виставляючи умовні маркери, але навіть тренувальний політ МіГ-31К може закінчитися пуском ракет.

"Є доручення президента. Упевнений, що з урахуванням посилення нашої ППО певне практичне рішення щодо затяжних тривог буде знайдено. Мінімізувати збитки і при цьому убезпечити українців – ось те завдання, яке зараз вирішується. Втім конкретний механізм, якщо таке рішення буде ухвалено, повинні коментувати насамперед військові та фахівці з національної безпеки", — написав Данило Гетманцев.

Як тривалість тривог впливає на бюджет України

Народний депутат наголосив, що підхід до розрахунків є приблизним і може змінюватися по регіонах, а частина тривог лунає у нічний час.

"Якщо рахувати збитки у прив’язці до ВВП, то вони постійно збільшуються. Але тут треба враховувати ВВП, що номінально зростає. За оцінками НБУ, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн грн", — зауважив нардеп.

За даними депутата, за останні 4 тижні сумарна тривалість повітряних тривог складала:

  • 1 добу на Львівщині;
  • 2,5 доби у Київському регіоні;
  • 5 діб на Харківщині;
  • 5 діб на Дніпровщині.

"Якщо взяти мінімальну сумарну тривалість тривог у 2 доби на місяць, втрати зведеного бюджету і пенсійного фонду можуть сягати — 6 млрд грн/місяць", – зауважив народний обранець.

Для українського бюджету це значні втрати, адже, за словами депутата, планове фінансування:

  • середньої освіти складає — 13 млрд грн/місяць;
  • програми медичних гарантій – 14 млрд грн/місяць;
  • дошкільної освіти – це 4,4 млрд грн/місяць.

Уряд працює над пошуками можливого рішення. За словами Гетманцева, якщо конкретний механізм буде прийнято, його повинні схвалити фахівці з національної безпеки та військові.

Раніше ми писали, що Україна отримала всі обіцяні системи ППО, а також чому деякі категорії чоловіків втратять право на відстрочку від призову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.