Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Знищили до 180 тонн – хто має відшкодувати збитки за розсипане українське зерно

В Мінагрополітики сподіваються, що чекати на справедливість довго не доведеться і винні відшкодують збитки

Фото: скриншот. Колаж: Pro Гроші

В Польщі розпочали кримінальні справи щодо розсипання українського зерна

Фото: скриншот. Колаж: Pro Гроші

Протести польських фермерів на кордоні з Україною призвели до втрат великої кількості українського зерна, яке було призначене для експорту в Марокко. Загалом з вантажних вагонів було висипано від 160 до 180 тонн цінної продукції. Проте, хто буде відшкодовувати збитки?

Відповідь на це питання дав міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефір телемарафону.

Хто буде відповідати за розсипане зерно


Пошкодження приватної власності є порушенням законодавства. Висоцький повідомив, що українська сторона є підтвердження про початок кримінального слідства в Польщі щодо випадків з розсипання зерна. Він сподівається на оперативне передання справи до суду та повне відшкодування збитків особами, які є винними у вчиненні події.

"Той, хто спричинив збитки, повинен відшкодувати їх. Це може бути вирішено за результатами суду або добровільно... Сподіваюся на максимально короткі терміни передачі справи до суду, справедливість та повну компенсацію збитків тими, хто їх завдав", – сказав Тарас Висоцький.

Якої думки в Польщі щодо дії протестувальників


Політолог Якуб Корейба з Польщі розглядає події з іншого ракурсу. Він вважає, що аграрії захищають свої класові корпоративні інтереси, стоячи проти конкуренції з боку України.

"Наші так звані фермери не хочуть змінювати свій стиль життя, адже сільське господарство у Польщі – це не економіка, а дорогий фольклор", – додає Корейба.

Що відомо про розсипання українського зерна


Польські протестувальники вирішили не лише зупиняти вантажівки та потяги з українською агропродукцією, але й почали розсипати вантаж. Так, у Котомирі поблизу Бидгоща аграрії відкрили 8 з 40 вагонів, внаслідок чого було втрачено від 160 до 180 тонн зерна. Як повідомили представники польської поліції, вагони "були відкриті третіми особами", оскільки мотузки-тримачі були перерізані.

Раніше ми повідомляли, що польські перевізники мають намір відновити свої протести на кордоні з Україною. Також пропонуємо дізнатися, як Україна може відповісти на протести польських аграріїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.