Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Бізнес запрацює за новими правилами — що зміниться для українців з 1 січня

У Державній податковій нагадали, які зміни очікують на деяких українських підприємців з 1 січня 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2024 року в Україні з'явиться нове правило для деяких підприємців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні побільшає торгових точок з платіжними терміналами у 2024 році. Усе тому, що з 1 січня торговці, які працюють у населених пунктах, населення яких становить від п'яти до 25 тисяч людей, повинні встановити POS-термінали.

Про це повідомила пресслужба Державної податкової служби.

Податківці зазначають, що торговці зобов’язані забезпечити клієнтам можливість здійснювати безготівкові розрахунки (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за куплені товари (отримані послуги). Серед них товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

Етапи впровадження POS-терміналів

Увесь процес відбуватиметься поступово. Наприклад:

  • з 1 січня 2024 року — наявність POS-терміналів є обов'язковою у населених пунктах з чисельністю 5−25 тис. людей;
  • з 1 січня 2025 року — POS-термінали знадобляться у населених пунктах з населенням менш ніж 5 тисяч жителів;
  • з 1 січня 2026 року — терміналами мають користуватися ФОПи платники єдиного податку першої групи, продавців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продають власноручно вирощену або відгодовану продукцію.

Новий податок

Вже наступного року в Україні може з'явитися податок на надприбуток підприємств. Нововведення запровадять, якщо у 2024 році з'явиться додатковий тиск витрат на рівні державного бюджету.

Нинішнього року уряд вже підвищив податок на прибуток банків.Так, розмір податку тепер становить не 18, а 50%, а протягом наступних років становитиме 25%.

Як зміняться податки для ФОПів

У 2024 році зміниться єдиний соціальний внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати. Отже, розмір податку буде наступним:

  • з січня по липень – 1 562 гривень на місяць та 4 686 гривень на квартал;
  • з липня по січень 2025 року – 1 760 гривень на місяць та 5 280 гривень на квартал.

ФОПи I групи мають пам'ятати, що зміниться податок, який залежить від розміру прожиткового мінімуму. Він зросте до 3 028 грн. Підприємці сплачують податок у розмірі 10% від цього показника, тобто вже наступного року їм нараховуватимуть 302,8 грн на місяць.

Податкові зміни також стосуються:

  • ФОПів другої групи – вони платитимуть єдиний податок у розмірі 20% від прожиткового мінімуму, тобто 1 420 гривень щомісяця;
  • ФОПів третьої групи на нововведення можуть не зважати.

Для останніх сума податків здебільшого залежить не від соціальних норм, а безпосередньо від власного доходу.

Раніше ми вже розповідали, про які доходи українцям варто прозвітувати перед податківцями. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.