Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні може з'явитися новий податок у 2024 році: що вигадали для бізнесу

Розповідаємо, коли та для чого в Україні можуть запровадити податок на надприбуток

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть запровадити податок на надприбуток

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану можуть запровадити податок на надприбуток підприємств. Це потрібно для того, аби усунути негативний вплив на поведінку платників податків і підвищити стабільність приватного сектору.

Про це йдеться в меморандумі про фінансову та економічну політику, який було опубліковано на сайті Міністерства фінансів України.

У документі зазначено, що у разі, якщо виникне додатковий тиск витрат, то забезпеченням надходження грошей до держбюджету може стати запровадження податків на надприбутки. Таким чином у 2023 році уряд встановив одноразове підвищення податку на прибуток банків від 18 до 50%, який протягом наступних років становитиме 25%.

"До кінця лютого 2024 року Мінфін має створити робочу групу, яка сформулює пропозицію з пакетом короткострокових податкових і неподаткових заходів, що дадуть додаткові надходження принаймні на 0,5% ВВП", – йдеться у меморандумі.

Якщо у 2024 році виникне додатковий тиск витрат на рівні державного бюджету, то такі заходи будуть активовані.

Як зміниться розмір податків для ФОПів у 2024 році

Оскільки у 2024 році планують підвищити розмір мінімальної зарплати, у січні до 7 100 гривень, а у квітні до 8 000 гривень, відповідно, слід очікувати й податкових змін для українських підприємців.

Суттєві зміни стосуються єдиного соціального внеску, адже він становить 22% від мінімальної заробітної плати. Таким чином розмір такого податку у 2024 році становитиме:

  • з січня по липень – 1 562 гривень на місяць та 4 686 гривень на квартал;
  • з липня по січень 2025 року – 1 760 гривень на місяць та 5 280 гривень на квартал.

Для ФОПів першої групи також відбудуться певні зміни. Йдеться про податок, який залежить від розміру прожиткового мінімуму, який зросте у 2024 році до 3 028 грн. Підприємцям потрібно сплачувати податок у розмірі 10% від цього показника, тобто вже наступного року їм нараховуватимуть 302,8 грн на місяць.

Податкові зміни також чекатимуть:

  • ФОПів другої групи – їм потрібно сплачувати єдиний податок у розмірі 20% від прожиткового мінімуму, тобто 1 420 грн щомісяця;
  • ФОПів третьої групи нововведення не торкнуться.

Для останніх сума податків здебільшого залежить не від соціальних норм, а безпосередньо від власного доходу.

Раніше ми розповідали, який податковий штраф є незаконним. Також ми писали, як податкова перевірятиме підприємців. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.