Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для українців можуть підвищити податки – в чому причина

Україні необхідно довести Міжнародному валютному фонду, що вона зможе обслуговувати борги за умови відсутності коштів від США

Фото: Pexels, УНІАН, скриншот. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть підвищити податки через затримки фінансування від США

Фото: Pexels, УНІАН, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Не виключено, що фінансова допомога від Сполучених Штатів Америки буде заблокована. На такий випадок Україна розробляє план, який підтвердить можливість обслуговувати заборгованості перед МВФ. У списку ключових елементів плану – підвищення податкового навантаження та продаж внутрішніх облігацій.

Про це розповіло видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

З 12 лютого нашу державу відвідають з триденним візитом представники Міжнародного валютного фонду. Українські чиновники повинні надати гостям чіткий план дій на випадок затримки фінансування з боку США. Адже виникне бюджетний дефіцит, який потрібно буде покрити коштами. Де їх взяти, уже вирішили.

План складається з трьох аспектів:

  • розширення продажу внутрішніх облігацій;
  • збільшення податків;
  • скорочення витрат.

Звісно, це не затверджені нововведення, до яких варто готуватися українцям, а лише передбачувані кроки в разі нестачі фінансування. Адже умовою кредитної програми МВФ, за якою Україна цього року повинна отримати 5,3 млрд доларів, є змога обслуговувати борги.

"Ключовим джерелом для заміни коштів зі США буде розширення внутрішніх державних запозичень. Українські банки є високоліквідними, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть інвестувати готівку, яку утримують через ризик війни, у високодохідні державні облігації", – написали в Bloomberg.

Такий спосіб здатен принести бюджету мінімум 5 млрд доларів у 2024 році. Додаткові кошти можуть надійти після перегляду податкових зобов’язань і скорочення деяких статей витрат за необхідності. Водночас в НБУ заявили, що попри розробку "плану дій" Україна очікує відновлення надходження від Америки найближчими місяцями.

"Заходи, передбачені Планом Б, наразі обговорюються і потенційно включатимуть активізацію внутрішнього ринку запозичень, фіскальну оптимізацію та консолідацію", – заявили в Національному банку.

Скільки може отримати Україна від США

8 лютого Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про виділення фінансової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. У документі сказано, що нас планують забезпечити додатковими 60 млрд доларів, які підуть на такі потреби:

  • 20 млрд доларів – поповнення військових складів у Сполучених Штатах;
  • 15 млрд доларів – підготовка службовців Збройних сил України та обмін розвідувальними даними;
  • 14 млрд доларів – закупівля нового озброєння в американських військово-промислових компаній;
  • 8 млрд доларів – пряма підтримка бюджету;
  • 1,6 млрд доларів – підтримка економіки України.

Передбачається, що розгляд правок по законопроєкту і фінальне голосування завершиться до кінця п’ятниці (за американським часом), 9 лютого. Хоча в теорії можливі затримки і перенесення розгляду на наступний тиждень. Відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц вже зустрівся з конгресменами, аби обговорити виділення коштів України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що наслідки будуть серйозними і розповідали, чому Штати не можуть затримувати допомогу для України. Також ми повідомляли, які міста принесли найбільше прибутку до місцевих бюджетів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.