Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Столиця лише на 3 місці: які міста принесли найбільше прибутку до місцевих бюджетів

Розповідаємо, які міста України принесли найбільше прибутків до місцевих бюджетів завдяки онлайн-аукціонам Прозорро.Продажі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рейтинг міст з найефективнішою моделлю управління активами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році щорічний рейтинг міст Прозорро.Продажі увійшло 26 міст, які найактивніше реалізовували свої активи. В трійку лідерів рейтингу потрапили Київ, Золотоноша Черкаської області та Балта в Одеській.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

За словами заступника міністра економіки України Олексія Соболева, Органи місцевого самоврядування сьогодні — це рушійна сила змін на місцях, багато з яких активно долучаються до запроваджених міністерством програм, які забезпечують розвиток бізнесу.

"Водночас у громад є ще й великий потенціал, який вони можуть реалізувати самостійно, успішно продаючи та здаючи в оренду комунальну нерухомість та землі через Прозорро.Продажі. Державні онлайн-аукціони у 2023 році допомогли заробити до місцевих бюджетів щонайменше 1,6 млрд гривень. Це приклад того, як підвищення спроможності кожного окремого міста чи селища наближає нас до відновлення економіки країни загалом", — повідомив заступник міністра.

Місцеві бюджети лідерів рейтингу Прозорро.Продажі поповнились минулого року:

  • в Золотоноші майже на 1,9 млн гривень — завдяки успішно проведеним 61 аукціону із 78 оголошених;
  • в Балті понад 23,3 млн гривень — завдяки 168 успішним торгам;
  • в столиці на понад 141,4 млн гривень за підсумками майже пів тисячі аукціонів.

"У порівнянні з першим роком повномасштабного вторгнення у 2023 році ще кілька десятків міст повернулися до реалізації активів через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Загалом у 2023 році з системою працювали 334 територіальні громади, які оголосили понад 7.3 тисячі успішних торгів з малої приватизації, оренди комунального майна та здачі в оренду й продажу земель", — зазначає СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Він також додав, що це можливість для громад самостійно генерувати надходження до своїх бюджетів й залучати бізнес, який викуповує та бере в оренду комунальні активи.

Які міста увійшли в топи рейтингу

П'ятірку лідерів серед міст з найефективнішим показником управління майном через онлайн-аукціони закривають Луцьк та Лубни, які принесли своїм місцевим бюджетам понад 12,5 млн та майже 4,8 млн гривень відповідно. А в десятку найкращих також увійшли Дніпро, Тернопіль, Львів, Чернівці та Кременчук.

Загалом, майже за сім років роботи онлайн-аукціони Прозорро.Продажі принесли до місцевих бюджетів понад 6,3 млрд гривень. Згідно з законодавством України, продаж обʼєктів малої приватизації, оренда комунального майна та оренда й продаж земель комунальної власності через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі є обовʼязковими для органів місцевого. Але продаж сільгоспземель комунальної та державної заборонений Земельним кодексом.

Раніше м писали, як змінились зарплати бюджетників у 2024 році, а також чому прибутки світових компаній починають падати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.