Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Фокстрот і Comfy недоплачували податки? На якій схемі спіймали торгові мережі

Пільгу на звільнення від сплати податку на додану вартість поширили на аудіокниги з українським озвучуванням ще в травні 2022 року

Фото: Pixabay, Pinterest, franyk.city. Колаж: Pro Гроші

Деякі магазини ухиляються від сплати податків за допомогою аудіокниг

Фото: Pixabay, Pinterest, franyk.city. Колаж: Pro Гроші

Кілька великих магазинів побутової техніки та електроніки в Україні викрили на схемі ухилення від сплати ПДВ. Вони користувались пільгою, запровадженою у травні 2022 року, яка звільнила аудіокниги з українським озвучуванням від податку на додану вартість. Магазини прописували позиції в чеках, одночасно зменшуючи вартість основного товару. Це дозволяло недоплачувати у бюджет певні суми.

Про такий випадок розповіла Вікторія Топол.

Дівчина зауважила, що хотіла купити у Фокстроті пилосос. На касі заплатила вартість, вказану в ціннику, але чек містив не одну позицію, а дві. Виявилося, разом із технікою Вікторія придбала комплект аудіокниг про саморозвиток, озвучених українською мовою. Вони обійшлися у 2 000 грн – саме на стільки в чеку зменшили вартість пилососу.

"На вітрині пилосос коштує одну суму, а в чеку – на 2 тисячі менше. Навіщо? Бо на розповсюдження книжок є ПДВ-пільга, цей податок не платиться. Фокстрот, вам нічого не муляє в цій ситуації на другий рік повномасштабної війни, коли бюджет країни так потребує надходжень?" – написала українка у Facebook.

Чек із Фокстроту, куди вписали аудіокниги
Чек із Фокстроту, куди вписали аудіокниги
Фото: Facebook

Дійсно, пільга на сплату податку на додану вартість поширилася на аудиокниги в травні 2022 року. Ініціатором зміни до Податкового кодексу України став народний депутат Ярослав Железняк, а сам документ розміщений на сайті Верховної Ради.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев також звернув увагу на проблему, написавши в Telegram про нову бізнес-схему. Завдяки подібним махінаціям магазини економлять 200-250 грн податків із 10 000 грн, що небагато, але ж "копійка гривню береже".

Він порадив покупцям одразу на касі відмовлятися від непотрібних аудіокниг і платити ту вартість товару, що вказана в чеку. Бренди не можуть відмовити, адже самі зазначили у документі меншу ціну продукції.

Про схожу ситуацію розповів користувач соціальної мережі Twitter, підкріпивши історію фотографією фіскального чека, де комплект книг в електронному вигляді коштував 1 700 грн. Чоловік зазначив, що здійснив покупку в Comfy і заплатив за товар стільки ж, як було вказано на ціннику. З тією лише різницею, що також віддав гроші за електронні книги.

Чек із Comfy, куди вписали комплект електронних книг
Чек із Comfy, куди вписали комплект електронних книг
Фото: Twitter

Що треба знати про податок на додану вартість

У Податковому кодексі України йдеться, що ПДВ повинні сплачувати підприємці, які проводять операції в об’ємах понад 1 млн гривень на рік. Діють такі ставки оподаткування бізнесу:

  • 0% – на експорт товарів та послуг;
  • 7% – на деякі товари і послуги, визначені законодавством;
  • 20% – на більшість товарів і послуг, які розповсюджує чи надає підприємець.

Водночас об’єктами оподаткування, на які поширюється ПДВ, не можуть бути операції з продажу нерухомого майна і транспортних засобів, а також з надання фінансових послуг і таких, що стосуються сфери освіти, культури, охорони здоров’я, спорту і мистецтва. Всі суб’єкти господарювання, які є платниками ПДВ, повинні вести його облік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкам для таксистів і кур’єрів бути та розповідали, які шанси на ухвалення має законопроєкт. Також ми повідомляли, що податкова звернулася до продавців у Facebook та Instagram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.