Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ФОПам приготуватися – як зміняться податки у 2024 році

Пропонуємо дізнатися, які зміни відбудуться для підприємців вже наступного року

Фото: УНІАН, Держподатслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році ФОПів чекають нововведення

Фото: УНІАН, Держподатслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців, які є ФОПами, очікують зміни у наступному 2024 році. Вони пов'язані з розмірами зарплатних лімітів, перевірок РРО, єдиного соціального внеску та податків. При цьому деякі пільги залишаться добровільними.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Перевірки та РРО

Вже з 2023 року в Україні стало обов'язковим використання РРО. У 2024 році планується збільшити обсяг документальних перевірок, дозволяючи податковим органам не лише фактично, але й документально перевіряти діяльність підприємців за значний період часу, а термін позивної давності становитиме 3 роки.

З самого початку 2024 року перевірки будуть відкритими для ФОПів 3 групи. Підприємці 1 та 2 груп також підпадають під ці перевірки, але пізніше: з 1 серпня 2024 року.

Для "єдинників" перевірки проводять доволі нечасто. Вони передбачені більше для великих компаній, та ФОПів, які працюють з ПДВ.

Але, варто зазначити, що ФОП, які надають послуги на тимчасово окупованих територіях або ж там, де ведуться активні бойові дії, звільнені від штрафів за незастосування РРО. Тобто такі підприємці можуть й надалі працювати без надання чеків.

Які зміни відбудуться у лімітах по доходу ФОПа

Для підприємців 1, 2 та 3 груп ліміти на розмір заробітної плати визначається на 1 січня 2024 року та діють весь рік:

  • для ФОПів 1 групи ліміт становить 1 185 700 гривень;
  • ФОПів 2 групи – 5 921 400 гривень;
  • ФОПів 3 групи – 8 285 700 гривень.

Михайло Смокович зазначив, що є законопроєкт, який має ще підняти ці ліміти.

Як зміниться розмір податків та ЄСВ

Найперше, очікується змінила розміру податків та єдиного внеску на соціальне страхування (ЄСВ), оскільки мінімальна зарплатня зросте:

  • з 1 січня 2024 року розмір мінімальної оплати праці складатиме 7 100 гривень;
  • з 1 квітня – 8 000 гривень.

Це вплине на розмір ЄСВ, які ФОПи зобов'язані сплачувати. Нові розміри ЄСВ складуть 1 562 грн за місяць з 1 січня та 1 760 гривень з 1 квітня.

Також важливо зазначити, що зміни стосуватимуться розмірів податків для ФОПів 1 та 2 групи, які фіксуються з 1 січня. ФОПи 2 групи будуть сплачувати 1 420 гривень за місяць, а підприємці 1 групи – 302,80 гривні за місяць протягом 2024 року.

Важливо, що у 2023 році скасували пільгу по добровільній сплаті єдиного податку для ФОПів 1 та 2 групи. Однак у 2024 році залишається ця пільга для тих підприємців, які зареєстровані на території ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Навіть якщо людина веде діяльність, вона може не сплачувати єдиний податок.

Крім того, в наступному році залишається пільга по сплаті ЄСВ. Вона буде дійсна під час дії воєнного стану та ще 12 місяців після його закінчення. Однак варто мати на увазі, що цей період не буде враховано у ваш стаж.

Чому ФОПу можуть анулювати групу єдиного податку

Фізичні особи-підприємці на єдиному податку можуть стикнутися з проблемою анулювання групи, що часто відбувається неочікувано та без попередження від контролюючого органу. Є дві основні причини цього рішення.

Усі підстави для анулювання групи ЄП перелічені в статті 298.2.3 Податкового кодексу України. Однак найчастіше ФОПи переходять на інші податкові системи через податковий борг чи автоматичне переведення на загальну систему через помилку.

Перевірка та виправлення боргу за ЄСВ здійснюється при сумі понад 3 060 грн протягом двох кварталів. Для розв'язання проблеми з автоматичним переведенням на загальну систему, ФОПам, які сплачували 2% з доходу до 1 серпня 2023 року, важко відновити правильний статус, але це можна перевірити в особистому кабінеті на сайті Держподатслужби. Якщо виявлено помилку, рекомендується звертатися за допомогою для розв'язання проблеми.

Раніше ми повідомляли, що буде українцям, які не зареєструють ФОП. Також ми писали, у Раді підготували законопроєкт, який змусить сплачувати податки людей, які надають езотеричні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.