Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Намагався повернути конфісковане: з'явилися подробиці затримання Гринкевича

Бізнесмен-підрядник, ймовірно, дізнався про проведення розслідування та намагався відбілити свою репутацію

Фото: соцмережі, ДБР. Колаж: Pro Гроші

Печерський райсуд оприлюднив інформацію, як було затримано Гринкевича

Фото: соцмережі, ДБР. Колаж: Pro Гроші

Українського бізнесмена та підрядника Міністерства оборони Ігоря Гринкевича підозрюють у корупційних схемах, пов'язаних із закупівлями одягу та білизни для Збройних Сил України. Чоловік намагався викупити конфіскований одяг в обмін на хабар у сумі 500 000 доларів.

Про це стало відомо після рішення Печерського райсуду Києва про його арешт.

Як відбувалося розслідування


Розслідування проводилося з 15 по 17 листопада 2023 року. Протягом трьох днів слідчі здійснили обшук у приміщенні "Чайка" при Київській митниці, де знаходився конфіскований асортимент одягу, пов'язаний із комерційною діяльністю. Зазначається, що речі були постачені трьома компаніями, які, за даними слідства, перебувають під контролем сім'ї Гринкевичів:

  • "Будівельний Альянс Монтажпроект";
  • "Трейд Лайнс Рітейл";
  • "Будівельна компанія Сітіград".

Ці компанії пов'язані з родиною Гринкевичів, зокрема, через сина, дружину та дочку бізнесмена. Слідство припускає, що ці фірми привласнювали бюджетні кошти, отримані від Міністерства оборони, в особливо великих розмірах.

Як Гринкевич намагався врятувати репутацію


Важливим моментом в справі стала спроба Гринкевича врятувати свою репутацію через хабар у розмірі 500 000 доларів. За даними рішення суду, бізнесмен звернувся до заступника керівника відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань і висловив бажання зустрітися.

Для цього він 23 грудня написав у месенджер "Signal" представнику ДБР "Доброго дня. Я… (у публічному судовому рішенні на цьому місці вилучене слово або словосполучення – УП) від спільних друзів. Коли можна набрати?".

Того ж дня зустріч відбулася на заправці в Києві, де Гринкевич пояснив необхідність "сприяння у поверненні вилученого майна". Тоді ж співробітник ДБР написав рапорт про злочин.

25 грудня Гринкевич повторно намагався зв'язатися з представником ДБР. Тоді він написав "Христос Народився. Коли побачимося?" та пробував подзвонити. Проте правоохоронець відповів, що йому незручно говорити та попросив написати йому.

Після цього вони домовилися про ще одну зустріч на 29 грудня у столичному кафе. Однак на цей раз його було затримано під час спроби передати хабар у сумі 500 000 доларів.

У судовому вироку відсутній опис позиції самого затриманого щодо описаних подій. Відзначено лише, що він та його адвокат висловлювали протест щодо його утримання під вартою. Захист Гринкевича подав апеляцію щодо його арешту. За даними Агентства з управління активами, бізнесмену інкримінують заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Важливо зазначити, що заступник керівника відділу Головного слідчого управління ДБР спочатку не знав про діяльність Гринкевича, а згодом діяв під контролем правоохоронців.

Що відомо про справу бізнесмена ІгоряГринкевича


29 грудня 2023 року ДБР затримало Ігоря Гринкевича, який пропонував хабар у 500 000 доларів одному з керівників Головного слідчого управління Бюро за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування.

30 грудня Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави в розмірі 429 млн 440 тис. гривень.

11 січня ДБР арештувало майно сім’ї та підконтрольних компаній Гринкевича.

Син Гринкевича вважає, що діяльність його родини була законною, а скандал є замовним. Згодом дружина бізнесмена Світлана Гринкевич професорка національного університету "Львівська політехніка", звільнилась з навчального закладу.

Раніше ми повідомляли, як художниця Софія Морозюк поставила під питання кар'єру та майбутній шлюб з сином Гринкевича. Також ми писали, що у Міноборони дозволили Гринкевичу постачати товари для ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.