Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Під прицілом інвесторів: чи варто зараз купувати акції Tesla

Розповідаємо, що буде з компанією "Tesla" та чи варто інвестувати в її акції у 2024 році

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Інвестиційний прогноз для Tesla у 2024 році

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

На тлі змішаних прогнозів аналітиків та викликів на фінансових ринках, акції Tesla знаходяться під прицілом уваги інвесторів як ніколи раніше. 2023 рік завершився з рекордним обсягом поставок і перевищив цільовий показник виробництва в 1.8 млн одиниць. У 2024 рік компанія вступає з амбітними планами, включаючи запуск доступних моделей автомобілів та збільшення виробництва Cybertruck.

Якщо ці прогнози компанія зможе виправдати, то це стане гарним стимулом для зростання вартості акції. Чи вигідно зараз купувати акції Tesla, розповів інвестиційний експерт Микита Гуппал.

Наразі лідер сектору електромобілів Tesla зіштовхується з рядом проблем й аналітики розділені у своїх очікуваннях:

  • деякі залишаються налаштованими у бичачому напрямку, і відзначають потенціал Tesla у збільшенні поставок приблизно до 2.25 млн автомобілів в цьому році;
  • інші підкреслюють "величезний ризик зниження" вартості акцій та потенційні труднощі на європейському ринку через проблеми з субсидіями та загальне сповільнення попиту на електромобілі.

Ці фактори, разом із загальним зниженням прибутковості та високими очікуваннями від нових моделей, роблять поточний момент критично важливим для інвесторів, які розмірковують над тим, чи варто купувати акції Tesla зараз. Також варто враховувати, що це оглядова стаття, і фінальне рішення щодо інвестицій потрібно приймати згідно з вашою інвестиційною стратегією, інвестиційними цілями та терпимості до ризиків.

Джерело: Tipranks

Зростання та перспективи

Tesla планує збільшити обсяги постачання приблизно до 2.25 млн автомобілів у 2024 році, зосереджуючися на розширенні присутності за межами Китаю, де компанія зіткнулася з викликами. Аналітик Morgan Stanley Адам Йонас вважає, що на цьому етапі в США та Європі мало хто може конкурувати з Tesla. Також очікується, що компанія посилить свої зусилля на ринках цих регіонів, сприяючи подальшому зростанню і розширенню своєї частки на ринку електромобілів.

Фінансові виклики

Проте, не все так гладко, як може здатися, на перший погляд. Tesla зіткнулася зі зниженням прибутковості, сповільненням зростання доходів та падінням операційної маржі. Аналітики попереджають про значні ризики для акцій Tesla, особливо з огляду на високу ринкову капіталізацію компанії, яка вже значно перевищує оцінки інших автовиробників і наближається до великих технологічних компаній.

При цьому, аналітики знизили свої прогнози прибутку на 2024 рік на 43% порівняно з попередніми 12 місяцями. Аналітики Wells Fargo назвали Tesla компанією, яка оцінюється як зростаюча компанія (за мультиплікаторами), але не зростає, одночасно з цим знизивши цільову ціну з $200 до $125 за акцію.

Ефект компанії-дизраптора в індустрії виробництва електромобілів пройшов. Тепер відповідно фінансові показники більш наближені до конкурентів, а в певних моментах навіть програють. Згідно з даними останнього звіту дохід компанії зріс на $82,4 млрд, або на 15% порівняно з минулим роком, що є найповільнішим зростанням доходу за багато років. Також на сьогоднішніх рівнях, навіть враховуючи падіння акцій Tesla більш ніж на 30% з початку року компанія (якщо орієнтуватись саме як на виробника електромобілів) виглядає переоціненою.

Джерело: Seekingalpha

Ринкова реакція

Попри змішані аналітичні оцінки, акції Tesla продемонстрували зростання більше ніж на 100% у 2023 році, хоча це відновлення становило лише дві третини втрат у 2022 році. Ринок поступово починає сприймати Tesla як автомобільну компанію, що може стати викликом для збереження високої оцінки акцій.

Аналітики вказують на потенційні труднощі у 2024 році через проблеми з субсидіями у США та ЄС, що може призвести до зниження попиту та необхідності зниження цін на автомобілі, щонайменше, у короткостроковій перспективі. Також Tesla зіткнулася з необхідністю зниження цін у 2023 році, а очікування щодо подальшого зниження цін залишаються.

Попит на автомобілі, що зростає, в країнах з низьким рівнем доходу, які прагнуть до модернізації та шукають доступні варіанти, ставить компанію перед викликом підтримки прибутковості та сильного фінансового стану без надії на п'ятикратне збільшення прибутку для виправдання її оцінки.

Спад ціни з початку року:

Джерело: Seekingalpha

Інновації та розвиток

З позитивного боку, Tesla продовжує інвестувати в інновації та розвиток, інвестуючи значні кошти в нові проєкти та R&D. Зокрема в такі проєкти, як Cybertruck і можливість випуску нової більш доступної моделі автомобіля. Є перспектива того, що Tesla вдасться вдосконалити режим повного автономного водіння ("FSD") і фактично стане монополістом на безпілотні автомобілі. Це може сприяти зростанню продажів і зміцненню позицій компанії на ринку.

Крім того, покращення можливостей повного автономного водіння та оновлення штучного інтелекту обіцяють нові перспективи для розвитку і можливо стануть ключовими факторами зростання в майбутньому. Також не варто забувати про анонсований "таємничий" проєкт Redwood, де розробляється електромобіль для масового ринку вартістю $25 тис., але тут знову ж таки питання його рентабельності.

Оскільки той самий BYD може виробляти (та вже виробляє) доступні автомобілі з більшою маржинальністю. А продаж доступних автомобілів від Tesla запланований лише на середину 2025 року. На підтримку конкурентоздатності компанії деякі аналітики зазначають, що можлива "Друга холодна (торговельна) війна" між США та Китаєм буде значною перепоною для повноцінного виходу BYD на розвинуті ринки, що своєю чергою, стане перевагою для Tesla.

Особисто для мене цікавішим є той факт, що з початку 29 лютого 2024 року, Tesla надала доступ до деяких своїх Supercharger для автомобілів Ford Mustang Mach-E та F-150 Lightning, за умови, що їх власники придбають адаптер для використання стандарту заряджання NACS від Tesla.

Інші виробники електромобілів також не залишаються позаду. BMW, Genesis, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Kia, Lucid, Mini, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Rivian, Toyota та Volvo оголосили, що їхні автомобілі також будуть сумісні з Supercharger з 2024 року. Mazda, Stellantis і Volkswagen Group of America (Audi, Porsche, Scout Motors і Volkswagen) почнуть впроваджувати конектор стандарту заряджання Tesla NACS на свої автомобілі, з модельного року 2025.

Також вертикально інтегрована модель виробництва, коли компанія проєктує, розробляє та виробляє багато власних компонентів і систем, включаючи батареї, може бути перевагою перед іншими виробниками. Оскільки конкуренти більш залежні від постачальників та більш чутливі до змін цін на окремі компоненти.

Чи час купувати акції Tesla

Таким чином, інвестиційний потенціал акцій Tesla у 2024 році виглядає двозначно. З одного боку, компанія має сильні сторони, такі як інноваційність, обсяги продажів і плани, що зростають, щодо розширення продуктового портфоліо, які можуть сприяти подальшому зростанню. З іншого боку, існують значні ризики, пов'язані з фінансовими показниками, конкуренцією, регуляторним тиском і зміною споживчих настроїв, особливо в контексті глобального сповільнення попиту на електромобілі.

Також не менш важливим фактором, який потрібно враховувати — це досить велика залежність від однієї людини. Статус знаменитості та заяви Ілона Маска можуть суттєво вплинути на курс акцій компанії та сприйняття громадськістю. Ця залежність робить Теслу вразливою до будь-яких помилок або суперечок навколо її засновника.

Якщо розглядати Tesla не як виробника автомобілів, а як технологічну компанію зі ставкою на роботів та ШІ, то це непогана можливість набирати позицію. Особливо для прихильників стратегії "buy the deep". Поки я знаходжуся осторонь інвестицій у цю компанію, та не додаю у клієнтські портфелі. Тож, інвесторам важливо враховувати вищенаведені фактори та ретельно аналізувати ринкову ситуацію перед прийняттям рішення про купівлю акцій Tesla.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.