Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підприємці б’ють на сполох, але дарма: який податковий штраф є незаконним

Верховний Суд України визнав дії податківців протиправними, але вони далі продовжують нараховувати санкції

Фото: НБУ, Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Підприємцям нараховують незаконні штрафи

Фото: НБУ, Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Деякі підприємці почали скаржитися на наявність штрафів. Вони помилково заплатили податкове зобов’язання на інший бюджетний рахунок, через що контролюючий орган нарахував санкції. З одного боку, податок було сплачено, але з іншого – актуальний рахунок залишився пустий, бо кошти надійшли не туди.

Деталі розкрив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Кожен податок має власний рахунок, тому платників постійно просять перевіряти реквізити перед відправкою коштів, щоб не помилитися. Але людський фактор існує завжди, тому інколи трапляються неочікувані ситуації з переплутаними адресами. Наприклад, коли людина надіслала податок на прибуток на рахунок зі сплати ПДФО.

Виходить, що суб’єкт підприємницької діяльності виконав свої обов’язки і заплатив кошти в державний бюджет, тож претензій бути не повинно. Але контролюючий орган не планує миритися і самостійно розбиратися з проблемами, нараховуючи українцям штрафи.

За словами Гетманцева, такі дії є максимально безглуздими, адже Верховний Суд постановив визначати санкції незаконними. Це однозначна позиція, яка не містить двозначного тлумачення.

"Абсолютно логічно, адже платник зобов’язання державі сплатив. З рахунками розбирайтесь самі. Крапка. Чесно, не розумію, чому з такою впертістю треба продовжувати виписувати штрафи, які потім все одно скасують? Позиції ВС обов’язкові для врахування", – констатував очільник парламентського комітету.

Данило Гетманцев звернувся до податківців із проханням не ігнорувати Верховний Суд і дотримуватися практики. Він додав, що візьме питання під власний контроль та ініціює відповідні зміни до Податкового кодексу, щоб незаконні штрафи більше не завдавали проблем українському бізнесу.

Нові розміри податків для ФОПів

Відповідно до бюджету на 2024 рік українцям піднімуть мінімальну заробітну плату і прожитковий мінімум. Ці суми враховують під час розрахунку єдиного податку для фізичних осіб-підприємців і єдиного соціального внеску. Тож наступного року розміри ЄП та ЄСВ становитимуть:

  • ЄП для 1 групи – 302,8 грн/міс.;
  • ЄП для 2 групи – 1 420 грн/міс.;
  • ЄСВ з січня по березень – 1 562 грн/міс.;
  • ЄСВ з квітня – 1 760 грн/міс.

Також будуть збільшені ліміти доходів. Підприємців на 1 групі обмежать річною сумою 1 185 700 грн. Для 2 групи розмір граничного доходу становитиме 5 921 400 грн, а для 3 групи – 8 285 700 грн. Але зазначимо, що в парламенті зареєстрували законопроєкт про ще більші ліміти для ФОПів, тому не виключені зміни в сумах станом на 2024 рік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкова знайшла хитрий спосіб перевірки підприємців і розповідав, що вигадала для бізнесу. Також ми повідомляли, що в Україні нарешті скасували мораторій на податкові перевірки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.