Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкова знайшла хитрий спосіб перевірки підприємців – що вигадала для бізнесу

Деяким роботодавцям контролюючий орган почав надсилати офіційні листи з вимогою пояснити ситуацію

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавцям почали приходити дивні листи з податкової

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податківці почали застосовувати цікавий спосіб виявлення недобросовісних роботодавців. Вони моніторять сайти з пошуку роботи на наявність оголошень від компаній про вільні вакансії. А потім звіряють запропоновані зарплати з даними у квартальній звітності.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Українські підприємці повинні сплачувати податки за найманих працівників відповідно до рівня їхньої заробітної плати. Тобто чим вищий дохід співробітників, тим більше треба заплатити у державний бюджет. Тож деякі недобросовісні роботодавці беруть людей на роботу неофіційно або дають їм зарплату "в конвертах", щоб зменшити собі розмір податкового зобов’язання.

Але контролюючий орган вигадав хитрий спосіб виявлення таких підприємців. Як зауважив Михайло Смокович, "хтось у податковій несподівано для всіх нас відкрив для себе інтернет". І хоча бізнес періодично попереджають про перевірки інтернет-діяльності, наприклад, видачу чеків магазинами, які працюють в Instagram, цього разу винахідливість перевищила все.

Відповідно до тексту листа, який надійшов на адресу одного з українських підприємців, податкова дізналася про виплати великих зарплат завдяки моніторингу ресурсів з пошуку роботи. На таких сайтах компанії публікують оголошення про відкриту вакансію та здебільшого зазначають розмір доходу.

І коли контролюючий орган бачить суму, наприклад, 25 000 грн в місяць, то починає перевіряти квартальну звітність компанії. А там виявляється, що вона або взагалі не має оформлених працівників, або виплачує за них мінімальні податки. Після чого підприємець отримує листа з проханням пояснити розбіжності між зарплатою, яку пропонує в інтернеті, та фактично нарахованою в поданих документах.

Більше того, якщо з’ясовується, що роботодавець використовує неоформлену найману працю або нараховує зарплату без сплати податків, до нього може нагрянути фактична перевірка без попередження.

Штрафи для роботодавців у 2024 році

Кодекс законів про працю визначає випадки, коли роботодавцеві загрожують великі штрафи у зв’язку з неофіційним працевлаштуванням співробітників або порушенням їхніх прав. Оскільки суми залежать від встановленої мінімальної зарплати, яку наступного року піднімуть, то покарання стане більш фінансово невигідним.

З 1 січня штрафи дорівнюватимуть:

  • 14 200 гривень – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • 21 300 гривень – за порушення термінів виплати зарплати понад місяць;
  • 28 400 гривень – за недотримання гарантій та пільг стосовно працівників, яких мобілізували на військову службу;
  • 71 000 гривень – за відсутність трудового договору;
  • 113 600 гривень – за перешкоджання перевіркам з питань виявлення вищезазначених порушень.

Варто зауважити, що вказані суми будуть дійсними лише з 1 січня до 31 березня 2024 року, оскільки з 1 квітня заплановано вдруге підняти мінімальну заробітну плату до 8 000 грн. Тож розміри штрафів будуть перераховані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде українцям, які не зареєструють ФОП. Також ми повідомляли, що в Україні зростуть податки для ФОП і розповідали, скільки доведеться платити у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.