Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Стало важко рахувати мільярди: хто найбільше розбагатів у 2023 році

Рік, що минає, став успішним для світових багатіїв, наприклад, Ілона Маска та Марка Цукерберга, бо вони змогли примножити статки на мільярди доларів

Фото: Pexels, скриншот, Mark Zuckerberg/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Ілон Маск, Марк Цукерберг та інші мільярдери збагатилися у 2023 році

Фото: Pexels, скриншот, Mark Zuckerberg/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Більшість імен зі списку найбагатших людей світу знає чи не кожен українець. Ці люди змогли заробити неймовірні статки, і кожного року збільшують власний капітал завдяки ефективному керівництву. Поточний рік став прибутковим для деяких мільярдерів після провального 2022-го.

Видання Forbes підрахувало, на які суми розбагатіла десятка найзаможніших чоловіків світу.

Оцінка статків відбувалася за період з 1 січня по 15 грудня 2023 року. За цей час загальна сума коштів на десятьох людей склала 490 млрд доларів. У списку – здебільшого техномільярдери, для яких минулий рік видався не надто вдалим. Звісно, більшість імен будуть очікуваними, адже це власники таких бізнес-гігантів як Apple, Microsoft, Tesla, Meta, Amazon тощо.

Що цікаво, в першій десятці найбагатших людей світу опинилися індонезійський та іспанський мільярдери. Вони двоє склали компанію американцям, які панують у середовищі заможних бізнесменів. Отож, кому вдалося найбільше розбагатіти цього року?

Рейтинг мільярдерів за сумами примноженого капіталу у 2023 році (млрд доларів)
1
Ілон Маск (Tesla, SpaceX) Ілон Маск (Tesla, SpaceX)
108,4
2
Марк Цукерберг (Facebook) Марк Цукерберг (Facebook)
74,8
3
Джефф Безос (Amazon) Джефф Безос (Amazon)
65
4
Праджого Пангесту (різне) Праджого Пангесту (різне)
47,9
5
Ларрі Пейдж (Google) Ларрі Пейдж (Google)
34,4
6
Амансіо Ортега (Zara) Амансіо Ортега (Zara)
33,2
7
Сергій Брін (Google) Сергій Брін (Google)
33
8
Стів Балмер (Microsoft) Стів Балмер (Microsoft)
32,4
9
Ларрі Еллісон (Oracle) Ларрі Еллісон (Oracle)
30,8
10
Дженсен Хуанг (Nvidia) Дженсен Хуанг (Nvidia)
29,8

Ілон Маск знову випередив конкурентів із неймовірним показником приросту капіталу. Йому вдалося заробити більше 100 млрд доларів завдяки акціям Tesla та SpaceX, тоді як Twitter, перейменований у X, приніс швидше збитки, ніж навпаки.

Праджого Пангесту – це індонезійський мільярдер, який зміг примножити капітал на понад 900%. Він заробив 47,9 млрд доларів у 2023 році, тоді як загальна сума статків дорівнює 52,8 млрд доларів. Все завдяки компанії відновлюваної енергії Barito Renewables Energy, акції якої зросли на 200%.

Трійка найбагатших світових династій

Одна справа, коли капітал стає надбанням конкретної людини завдяки її розуму та невтомній роботі. Інша, якщо гроші переходять з покоління в покоління. На Землі є чимало династій, коріння яких відслідковується століттями. Ці родини змогли не лише зберегти багатство, зароблене пращурами, але й збільшити його власними силами.

У трійку найбагатших династій світу входять:

  • правляча сім’я Об’єднаних Арабських Еміратів Аль Нахайян – 305 млрд доларів;
  • родина Волтонів, власники магазинів Walmart – 259,7 млрд доларів;
  • родина Ермес, виробник товарів класу люкс Hermes – 150,9 млрддоларів.

Перше місце займає династія, яка керує територією ОАЕ десятиліттями. Її нинішній президент – шейх Мохаммед бен Заїд Аль Нахайян – також є членом заможної сім’ї, а родичі займають керівні посади в уряді та ведуть приватний бізнес. Основний дохід забезпечує компанія International Holding Co. Її акції за останні чотири роки виросли на 7 000%.

Раніше сайт Pro Гроші писав про найбагатших зірок світу і розповідав, хто входить у список та скільки вони мають грошей. Також ми повідомляли, скільки коштує і який вигляд має найдорожчий готельний номер у світі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.