Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці зможуть отримати додаткові LED-лампи: що запровадила Укрпошта

Людям не потрібно одразу приносити старі лампи для обміну, на це вони матимуть місяць з моменту отримання нових

Фото: Укрпошта/Facebook, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть отримати додаткові лампи у відділеннях Укрпошти

Фото: Укрпошта/Facebook, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта оголосила про новий етап програми енергозбереження, в рамках якої мешканці України безплатно обмінюють старі неефективні лампочки на світлодіодні. З 5 грудня майже по всій території держави люди похилого віку матимуть змогу забрати у поштових відділеннях додаткові LED-лампи.

Про це повідомила пресслужба Укрпошти на офіційному сайті.

Послуга буде доступна для пенсіонерів у сільських місцевостях, окрім Київської області. Там обмін відкриють аж з 12 грудня. Відвідувачі зможуть отримати п’ять додаткових енергоощадних ламп, навіть якщо раніше вже брали участь у програмі. Причому їм не потрібно одразу приносити старі лампочки, на виконання цієї вимоги буде календарний місяць.

"Наразі близько 18 млн енергоощадних ламп доступні для обміну мешканцям по всій країні. Також програма продовжує діяти для юридичних осіб: медичні заклади, школи, дитячі садки, поліклініки та СББ можуть отримати LED-лампи, подавши відповідну заяву в застосунку Дія", – зауважили представники Укрпошти.

Пенсіонери повинні захопити з собою певні документи, інакше забрати лампи не вдасться. Мова про:

  • паспорт громадянина;
  • ідентифікаційний код;
  • пенсійне посвідчення.

Плюс від них вимагатимуть вказати актуальний номер телефону. Нагадаємо, програму енергозбереження запровадили через проблеми, які виникли в системі "завдяки" Росії. Масовані ракетні обстріли минулої зими призвели до дефіциту генерації та великого навантаження на загальну енергосистему. Тож уряд ухвалив рішення ввести Всеукраїнську програму з обміну ламп розжарювання, аби допомогти врегулюванню енергетичної ситуації.

"За попередніми оцінками, економічний ефект від обміну ще 18 млн світлодіодних ламп дозволить сумарно економити одночасно до 1000 МВт, що дорівнює роботі блока атомної електростанції", – уточнив поштовий оператор.

Як подати запит на обмін лампочок

Щоб точно бути впевненим у наявності вільних LED-ламп, можна здійснити попереднє замовлення у Дії. Алгоритм дуже простий і швидкий:

  • авторизуватися в мобільному додатку;
  • зайти в меню "Послуги" та обрати пункт "Обмін лампочок";
  • вказати контактний номер телефону;
  • обрати відділення Укрпошти;
  • уточнити тип і кількість світлодіодних ламп.

Як тільки запит підтвердять, ви матимете 5 робочих днів, щоб відвідати відділення та обміняти свої старі лампочки на нові. Така ж послуга віднедавна доступна закладам освіти та охорони здоров’я. Але для юридичних осіб алгоритм замовлення дещо інший.

Треба зайти на портал "Дія" за допомогою власного КЕП, відкрити сторінку з послугою та зазначити площу приміщення. Від цього залежить максимальна кількість ламп, яку можна отримати. Потім варто поставити відмітку про згоду на обмін, вказати місце розташування організації та підписати заяву кваліфікованим електронним підписом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що отримати LED-лампи тепер можуть ще більше українців. Також ми повідомляли, що зима внесла корективи та розповідали, в які години українцям треба максимально економити світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.