Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зима внесла корективи: в які години українцям треба максимально економити світло

Влітку пікові години наставали після 19:00, але взимку час, коли необхідно економити споживання, змістився

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям нагадали про пікові години споживання, щоб уникнути дефіциту енергії

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Укренерго звернулося до українців із проханням зважати на пікові години споживання, коли система найбільше навантажена. На жаль, вже зараз фіксують дефіцит електроенергії, через що може виникнути потреба у відключенням. Цієї зими найкритичніший час припадає не на вечір.

Деталі розповіла пресслужба компанії у Facebook.

Українці звикли, що піковим часом є ранок, коли всі збираються на роботу та одночасно вмикають якнайбільше приладів, і вечір після 19:00, бо люди повертаються і займаються домашніми справами. Але з настанням зими піки змістилися, бо вечоріє швидше, тож мешканці раніше вмикають освітлення.

Тому наразі піками споживання, коли потрібно максимально економити електроенергію, є години з 17:00 до 19:00. А вдень потрібно ощадливо користуватися приладами, аби не навантажувати систему ще більше.

Проблемою зимового періоду є похолодання, що вимагає вмикати опалення та обігрів. А через падіння температури посилюється навантаження, отже – зростає попит. Щоб повноцінно його задовольнити, треба під’єднати до загальної мережі ще один атомний блок і кілька блоків теплоелектростанцій.

Оскільки деякі об’єкти постраждали через атаки російських окупантів, якісь не вдалося повністю відремонтувати, а частина опинилася на окупованих територіях, система не може впоратися з обсягами генерації. Як результат – виникає дефіцит, що змушує Україну імпортувати електроенергію з-за кордону.

Які прилади найбільше споживають енергії

Українців просять свідомо ставитися до споживання та обмежувати використання енергоємних приладів. Особливо це стосується підприємств, де бажано раціонально обігрівати приміщення та не вмикати світло без потреби.

У побуті українці можуть не використовувати електроніку одночасно, тимчасово вимикати бойлери, перенести деякі домашні справи на нічний час, наприклад, прання. Що стосується обсягів споживання, то найбільше вимагають такі прилади:

  • електрична плита – 7,5 кВт/год;
  • тепла підлога – 3,8 кВт/год і більше;
  • сушильна машина – 3,2-3,4 кВт/год;
  • духова плита – 2,5-4 кВт/год;
  • кондиціонер – 2,2-3,4 кВт/год;
  • пральна машина – 1,8-2,3 кВт/год;
  • бойлер – 1,5-2,5 кВт/год;
  • обігрівач – 1,5-2,5 кВт/год;
  • пилосос – 1,4-2,5 кВт/год.

Якщо не прислухатися до порад Укренерго, не виключено, що системі не вдасться впоратися з навантаженням. Це призведе до відключень світла навіть без ракетних атак російських окупантів. Тож аби не залишитися без електрики взимку, намагайтеся мінімізувати необов’язкове споживання енергії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в українців проблеми зі світлом і розповідав, що відбувається з енергосистемою після нічної атаки. Також ми повідомляли, що Росія атакувала одну із ТЕС та влаштувала блекаут на ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.