Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні змінилися суми ЄСВ: скільки платитимуть ФОПи у 2024 році

Розповідаємо про суми єдиного соціального внеску, що повинні платити підприємці, які не користуються воєнною пільгою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для ФОПів змінилися суми єдиного внеску у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відповідно до Закону про ЄСВ підприємці мають право не сплачувати внесок під час воєнного стану і протягом 12 місяців після його скасування. Але ФОПи можуть добровільно переказувати кошти в державний бюджет, якщо хочуть отримувати соціальні гарантії. Плюс звільнення не поширюється на найманих працівників. У 2024 році суми ЄСВ змінилися, оскільки виросла мінімальна заробітна плата.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки повинні сплачувати підприємці цього року та які штрафи за невиконання норм.

Як нараховується ЄСВ

Єдиний соціальний внесок – це регулярний платіж на загальнообов'язкове державне страхування. Його наявність дає платнику доступ до соціального захисту, наприклад, права на виплати у випадку безробіття, декретні та лікарняні, компенсацію за нещасний випадок на виробництві, пенсійне забезпечення тощо.

Під час воєнного стану дозволено не платити єдиний соціальний внесок за себе ФОПам на єдиному податку та загальній системі оподаткування, членам фермерського господарства, а також особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Водночас звільнення не розповсюджується на компанії з найманими працівниками, за них сплата ЄСВ є обов’язковою.

Ставка дорівнює 22% та розраховується з податкової бази. Якщо мова про ФОПів-єдинників, у них діапазон починається з розміру однієї мінімальної зарплати та закінчується сумою в 15 мінімалок. Підприємці-загальники обчислюють ЄСВ з чистого прибутку (доходи мінус витрати), але обмеження однакові.

Скільки і коли потрібно платити у 2024 році

Терміни сплати єдиного соціального внеску не змінилися цього року. Платіж треба переказувати щоквартально до 19 числа місяця (включно), який слідує за звітнім періодом, а саме:

  • I квартал – до 19 квітня;
  • II квартал – до 19 липня;
  • III квартал – до 19 жовтня;
  • IV квартал – до 19 січня.

З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7 100 грн, отже ЄСВ за I квартал становитиме 4 686 грн. З 1 квітня мінімалку планують підняти до 8 000 грн, тож наступні квартали ФОПам доведеться платити по 5 280 грн. Це найменш допустима сума, тоді як максимальний ЄСВ дорівнюватиме 70 270 грн (I квартал) та 79 200 грн (II-IV квартали).

Покарання за несплату ЄСВ

Під час війни штрафи та пеню не нараховують тим підприємцям, які підпадають під пільги. Але загалом через невиконання податкового зобов’язання належить санкція в розмірі 20% від заборгованої суми. Плюс щоденне прострочення передбачає пеню – 0,01%.

Також існує покарання за неналежне ведення бухгалтерської документації по нарахуванню єдиного соціального внеску – від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що робити зі звітною декларацією за рік

Річна декларація ФОПів на єдиному податку передбачає заповнення Додатку 1 по ЄСВ. Документ подають в установлені терміни з усією інформацією про доходи та податкові зобов’язання. Проблема в тому, що підприємці, які користувалися протягом року воєнному пільгою, можуть не доповнювати звітність додатком.

Принаймні, так кажуть в контролюючому органі. Для підтвердження податківці навіть створили консультацію, що доступна для ознайомлення всім охочим. Але деякі експерти запевняють, що платникам необхідно заповнювати Додаток 1 навіть з нульовими показниками, щоб мінімізувати ризики непорозуміння.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що втратять українці, які не сплачують єдиний соціальний внесок. Також ми повідомляли, що звітний період у розпалі та розповідали, як ФОПам підготувати декларацію за 2023 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.