Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Звітний період у розпалі: як ФОПам підготувати декларацію за 2023 рік

Розповідаємо, як успішно підготувати звітну декларацію за рік підприємцям на спрощеній системі оподаткування

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ФОПам потрібно подати річну декларацію в лютому

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В лютому – кінцевий термін подання річної декларації для ФОПів на єдиному податку. Терміни та алгоритми звітування перед податковою відрізняються для підприємців на різних групах. Тож аби не переробляти документи, варто ознайомитися з планом дій.

Сайт Pro Гроші розповідає, що потрібно знати ФОПам, які хочуть подати декларації платника єдиного податку за 2023 рік.

Форма декларації та терміни подання

Залежно від групи треба обрати правильну електронну форму в особистому кабінеті платника податків:

  • 1 та 2 групи – форма F0103406 за весь 2023 рік;
  • 3 група – форма F0103308 за 4 квартал 2023 року накопичувальним підсумком.

Підприємцям 1 та 2 груп необхідно встигнути відзвітувати перед контролюючим органом до 29 лютого, а представникам 3 групи – до 9 лютого.

Розрахунок доходу та ліміти перебування на групі

Важливо визначити, скільки коштів отримав ФОП на спрощеній системі за рік і чи вписується сума в дозволений ліміт доходу. Загалом заробіток включає всі гроші, переведені на рахунок підприємця чи одержані готівковим способом у межах 12 місяців. Лише зауважимо, що ФОПи 3 групи на 5%, які перебували на 2% до серпня, повинні вказувати дохід без урахування пільгової ставки оподаткування.

Ліміти річного доходу у 2023 році залежали від розміру мінімальної заробітної плати. Максимально дозволені суми заробітку для ФОП:

  • 1 групи – 1 118 900 грн;
  • 2 групи – 5 587 800 грн;
  • 3 групи – 7 818 900 грн.

Враховувати ліміт важливо, оскільки в разі його перевищення підприємця переведуть на іншу групу єдиного податку чи на загальну систему. Варто зазначити одну проблему, що виникла для ФОПів на ставці 2%. Ті бізнесмени, які користувалися воєнною пільгою, але з 1 серпня 2023 року повернулися на свою групу чи ставку, мають зменшені ліміти доходу.

Сума розраховується залежно від кількості місяців, коли ФОП працював на "рідній" групі/ставці. Тобто кошти, отримані в період діяльності на 2%, не потрібно включати у річний дохід. Наприклад, щоб визначити розмір граничного заробітку для себе, необхідно максимальний ліміт групи поділити на 12 і помножити на кількість місяців, коли ви працювали не на пільговій системі.

Якщо підприємець повернувся з 1 серпня, як регламентовано законодавчими змінами, то ліміти становитимуть:

  • 1 група – 466 208,33 грн;
  • 2 група – 2 328 250 грн;
  • 3 група – 3 257 875 грн.

Розміри єдиного податку

Що стосується підприємців 1 та 2 груп, вони до 1 серпня мали пільгу по сплаті. Тож у декларації треба вказувати єдиний податок лише за частину III кварталу та IV квартал повністю. Місячний платіж для 1 групи становив 268,40 грн, отже сума ЄП за серпень і вересень складає 536,80 грн, за IV квартал – 805,20 грн.

Платники 2 групи віддавали в державний бюджет 1 340 грн кожного місяця. Таким чином, для них розмір єдиного податку складає 2 680 грн (III квартал) і 4 020 грн (IV квартал).

На 3 групі підприємці сплачують 5% від доходу. Тож у декларації слід вказати суму, зароблену з серпня по грудень 2023 року. Система автоматично підрахує, яке податкове зобов’язання виникло у ФОПа.

Додаток 1 за ЄСВ

З’явилося чимало суперечок щодо того, чи потрібно підприємцям, які скористалися воєнною пільгою, подавати річну декларацію з додатком про єдиний соціальний внесок. Адже якщо людина не платила ЄСВ протягом року, то немає потреби заповнювати документ.

Зауважимо, повне звільнення від внеску на загальнообов'язкове державне страхування і право не подавати Додаток 1 мають лише такі категорії українців:

  • пенсіонери;
  • особи з інвалідністю;
  • наймані працівники, за яких ЄСВ сплачує роботодавець.

Всім іншим платникам експерти та самі податківці рекомендують включати Додаток 1 у звітність. Це звільнить контролюючий орган від здогадок, чи ФОП забув заповнити документ, чи просто не платив внесок. Тож і під час перевірок додаткових питань не буде. Сама процедура нескладна: у першій та третій комірках необхідно поставити нулі, а в другій – розмір ставки, тобто 22%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де у світі платять найнижчі та найвищі податки. Також ми повідомляли, що оподатковується не лише зарплата і розповідали, за які доходи українці мають подати декларацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.