Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні зростуть податки для ФОП – скільки доведеться платити у 2024 році

Українським підприємцям варто заздалегідь дізнатися, яку суму податку їм доведеться сплачувати вже у наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році зміняться суми податків для підприємців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні не планують підвищувати податкові ставки. Проте, фізичним особам-підприємцям вже доведеться платити більше. Це пов'язано з тим, що уряд збільшить прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату, що впливає на обчислення податків для ФОП різних груп.

Про це свідчить Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" №10000.

Мінімальна зарплата в Україні у 2024 році зазнає зростання, спочатку до 7 100 гривень, а потім до 8000 гривень. Значуще збільшення також чекає єдиний соціальний внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати. Це буде відбуватися наступним чином:

  • з січня по липень 2024 року – 1 562 гривень на місяць та 4 686 гривень на квартал;
  • з липня 2024-го по січень 2025 року – 1 760 гривень на місяць та 5 280 гривень на квартал.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб також підвищиться до 3 028 гривень. Цей показник має важливе значення для ФОП першої групи, оскільки від нього залежить розмір податку, який їм слід сплачувати – 10%. У 2024 році цей податок збільшиться до 302,8 гривні на місяць.

Фізичні особи-підприємці другої групи зобов'язані сплачувати інший єдиний податок, що становить 20% від розміру прожиткового мінімуму або 1 420 гривень щомісячно.

Щодо третьої групи підприємців, податкові ставки залишатимуться незмінними. Вони залежать не стільки від соціальних норм, скільки від доходу підприємця: 3% від доходу плюс ПДВ або 5% для фізичних осіб-підприємців, які не є платниками ПДВ.

Що буде українцям, які не зареєструють ФОП

Українські підприємці часто обходять офіційну реєстрацію, працюючи в тіні, але така практика незаконна. Ведучи бізнес без статусу фізичної особи-підприємця (ФОП), люди уникають податкових зобов'язань і бюрократії, проте це порушує закон.

Офіційна реєстрація ФОП вимагає регулярних податкових сплат і ведення обліку, що не завжди зручно. Незаконна діяльність карається штрафами, вилученням продукції та коштів. Законодавство чітко визначає підприємництво та вимагає його реєстрації. Порушення може призвести до серйозних штрафів: до 85 000 гривень за повторне порушення.

Раніше ми повідомляли, що в Україні скасували мораторій на податкові перевірки. Також ми писали, що українці з дітьми можуть платити менше податків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.