Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кредити стануть вигіднішими? Що може змінитися для українців у 2024 році

Прогнозоване зниження ставок за гривневими депозитами не вплине на привабливість інструменти для збереження заощаджень

Фото: УНІАН, Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ставки за банківськими кредитами можуть впасти у 2024 році

Фото: УНІАН, Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виважена економічна політика, а також розвиток банківського сектору призведуть до подальшого зниження облікової ставки наступного року. Передбачається, що найбільш ймовірний сценарій – скорочення на 1-3%, тому необхідно бути готовими до покращення умов за кредитними програмами.

Про це розповів голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

Протягом 2023 року Національний банк кілька разів вдавався до зниження облікової ставки: з 25% показник опустився до 15% станом на грудень. Враховуючи стабільність економічної ситуації та стійкість валютного ринку, можна передбачити подальше скорочення відсоткових пунктів.

За твердженням експерта, оптимальний прогноз на 2024 рік – падіння облікової ставки з 15% до 14-12%. Це призведе до скорочення ставок за різними видами кредитів орієнтовно на 3-4%. Тобто банки пропонуватимуть українцям позики за більш вигідними умовами.

"Головним чином це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм комбанків із девелоперами для придбання житла на стадії будівництва. Відповідна корекція також спостерігатиметься за депозитними ставками: за нашими оцінками, дохід за гривневими вкладами може знизитися від 2% до 3%", – розповів Мамедов.

Звісно, зменшення дохідності депозитів важко назвати хорошим прогнозом, але фахівець впевнений, що вони залишатимуться найкращим варіантом для збереження коштів від інфляції та працюватимуть на користь примноження капіталу.

Чому банківський сектор розвивається в умовах війни

Покращенню ситуації сприятимуть різні політичні, економічні та психологічні фактори. Рушійною силою для розвитку у 2024 році буде:

  • зростання ВВП;
  • відсутність перешкод для експорту автомобільними шляхами та морем;
  • мінімізація інфляції;
  • фінансова допомога від міжнародних партнерів;
  • зміцнення гривні до іноземної валюти;
  • виважені дії НБУ на валютному ринку;
  • активний розвиток державних пільгових кредитних програм;
  • ситуація на фронті та рівень воєнно-технічної допомоги, а також розвиток власних потужностей;
  • розробка та впровадження планів щодо відновлення країни;
  • реформи для подолання корупції, наближення до стандартів Європейського Союзу;
  • психологічна стійкість громадян і бізнесу перед викликами війни.

Банківські установи, своєю чергою, будуть зосереджуватися на вдосконалені систем захисту персональних даних клієнтів, диджиталізації основних операцій, впроваджені можливостей штучного інтелекту в діяльність тощо. Звісно, триватимуть процедури фінансового моніторингу, які дозволять максимізувати прозорість роботи бізнесу та забезпечити репутаційну відкритість.

Не виключено, що фінансові установи почнуть посилювати конкуренцію за клієнтів, оскільки працюватимуть над запровадженнями інноваційних рішень і вдосконалюватимуть механізми обслуговування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці частіше братимуть позики та розповідав, як зниження облікової ставки вплине на умови кредитування. Також ми повідомляли, що робити українцям, яким важко погасити заборгованість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.