Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Аферисти за кордоном: яке поширене шахрайство загрожує українцям

Зловмисники вигадують переконливі приводи, щоб виманити у потенційних жертв спеціальний код

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі можуть стати жертвами аферистів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Польщі проживає чимало українців, які можуть натрапити на аферистів і грабіжників. Одним із популярних методів обману є виманювання ВLІК-коду. Це платіжний механізм, за допомогою якого здійснюється чимало фінансових операцій. Тож варто оберігати код, як зіницю ока.

Про це розповіло видання yavp.pl.

Після генерації ВLІК-коду його власники отримують можливість розплачуватися за товари в інтернеті та фізичних магазинах, знімати готівку і поповнювати рахунок в установках самообслуговування, переказувати кошти тощо. І все це – без наявності платіжної картки.

Тому шахраї полюють за ВLІК-кодами, оскільки з ними отримають доступ до чужих фінансових заощаджень. Традиційно інформацію намагаються дізнатися через месенджери та профілі в соціальних мережах. Українців застерігають від трьох поширених схем із використанням ВLІК-коду.

  1. Телефонний дзвінок із банку. Зловмисник прикидається співробітником фінустанови і повідомляє про несанкційоване втручання в особистий рахунок. Аби заблокувати картку чи здійснити інші попереджувальні заходи, просить згенерувати BLIK-код.
  2. Позика від родичів або друзів. Шахрай зламує чужий акаунт в соцмережі та пише друзям про скрутне фінансове становище. Зазвичай близькі люди погоджуються позичити гроші на певний час, а BLIK-код допомагає швидко надіслати потрібну суму.
  3. OLX-покупка. Аферист пише продавцеві товару про бажання його купити, але хоче зробити замовлення через InPost. Якщо співрозмовник погодиться, то отримає посилання на фішинговий сайт, де потрібно вказати банківські дані та ввести ВLІК-код, аби підтвердити платіж.

Українців у Польщі просять не довіряти повідомленням, у яких хочуть дізнатися особисту інформацію, навіть якщо джерело – банк чи інша офіційна установа. Треба достеменно перевірити, що ви розмовляєте зі справжнім представником або знайомою людиною, перш ніж погоджуватися на співпрацю.

Скільки грошей втратили українці через шахраїв

Раніше ми розповідали, що за 2023 рік загальна сума грошових втрат українців через схеми аферистів склала 3 млрд гривень. Для порівняння, у 2022 році обсяги збитків були втричі меншими. Згідно з дослідженням "Підсумки платіжного шахрайства у 2023 році в Україні: статистика, тренди", середній розмір одноразової фінансової втрати становить 8 500 грн.

В поліцію надійшло 209 382 звернення від громадян щодо шахрайства. Проаналізувавши заяви, з’ясувалося, що найбільш поширеними схемами були повідомлення про грошову допомогу, дзвінки з банків, фейкові волонтерські збори, пропозиції роботи тощо. Плюс українці велися на афери з купівлею товарів в інтернеті та фішингові посилання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про пастки телефонних аферистів і розповідав, чому не можна відповідати невідомим номерам. Також ми повідомляли, які фрази використовують шахраї під час розмови телефоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.