Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пастки телефонних аферистів: чому не можна відповідати невідомим номерам

Найкращим варіантом було б не брати трубку від невідомих номерів, аби себе захистити, але бувають і виключення

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У аферистів є нові схеми обману

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Насправді, німі дзвінки – одна з великих проблем, яка триває вже кілька років. І вони дійсно небезпечні, адже через них ви теж можете втратити свої гроші.

Про це пише itechua.

Такі німі дзвінки бувають двох типів – коли ви можете взяти слухавку і коли ви не встигаєте навіть нічого казати.

Повністю німий дзвінок

Наприклад, вам хтось зателефонував і тривав цей дзвінок лише до першого гудка, а потім "аферист" нажав "Відбій". Це необхідно для того, аби перевірити ваш номер, а саме – працює він чи ні. Усе це відбувається автоматично за допомогою IP-телефонії.

Це робиться для збору бази телефонних номерів. Далі ці бази продаються тим, хто займається спамом. Тобто, надсилає SMS-повідомлення або телефонує. Телефонувати вам на такі номери немає сенсу, адже вас ніхто не відповість. А притягнути до відповідальності таких людей зовсім неможливо.

Ви відповідаєте, але чуєте тишу

Це ще один спосіб перевірити ваш номер телефона. Тобто, система автоматично сама телефонує певним номерам і перевіряє – відповість хтось чи ні. Зазвичай такий дзвінок триває близько п'яти хвилин. За цей час ви вже встигли сказати "Так" або "Алло". Система зрозуміє, що слухавку бере жива людина, і відкладе цей номер у список.

Надалі ці дані можуть отримати знову ж таки спамери або навіть аферисти, які точно знатимуть, що за цим номером телефона реальна людина.

Як себе захистити

Найкращим варіантом було б не брати трубку від невідомих номерів. Однак ситуації бувають різні й це дійсно може бути вам родич чи друг, який потребує допомоги. Тому найкращим варіантом буде у такій ситуації все-таки взяти слухавку, але першим розмову не починати, поки з вами не заговорять.

Після цього спробуйте зрозуміти, з вами робот говорить чи жива людина – за інтонацією це буває зрозуміло. Так ви точно зможете себе захистити.

Як ще шахраї використовують чужі номери телефонів

Це відбувається для здійснення різних видів шахрайства, а саме:

  • Відмивання грошей. Вони відправляють вам SMS або телефонують з проханням про надання фінансової допомоги або відправлення грошей на підозрілі рахунки.

  • Соціальне інженерство. Вони викликають довіру у потенційної жертви та отримують особисту або фінансову інформацію.

  • Підроблені дзвінки від "служб підтримки". Вони використовують номери телефонів, які виглядають як "служба підтримки" банку, компанії або урядової установи, щоб отримати особисту інформацію або гроші від своїх жертв.

Щоб уникнути стати жертвою шахрайства, важливо бути обережним і не надавати особисту або фінансову інформацію незнайомцям, а також уважно перевіряти джерело та автентичність будь-яких повідомлень чи дзвінків, що вам надходять.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українець вигадав спосіб поповнення картки, не витрачаючи грошей, і розповідав, як він обдурив банкомат. Також ми повідомляли, що в Україні стрімко поширилася нова шахрайська схема.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.