Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Час пакувати валізи? Чи продовжать українцям тимчасовий захист в Польщі

Польський уряд планує здійснити суттєві зміни у законопроєкті про допомогу українським біженцям

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Польщі передивляться терміни тимчасового захисту українців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд Польщі розглядає можливість продовження тимчасового захисту для українських біженців до 30 червня 2024 року. До цього моменту їхнє перебування на території країни вважатиметься легальним.

Про це свідчить проєкт змін до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території країни, який був опублікований на сайті уряду.

Проєкт змін розробляється МВС Польщі, і він пропонує продовжити чинні положення до 30 червня 2024 року. При цьому важливо зазначити, що нещодавно уряд розглядав можливість продовжити тимчасовий захист до вересня 2024 року. В законопроєкті зазначається, що робота над суттєвими змінами та продовженням терміну дії закону розпочнеться після широких консультацій з:

  • органами місцевого самоврядування;
  • державними установами;
  • неурядовими організаціями;
  • іншими зацікавленими суб'єктами.

Зміни передбачають продовження дії дозвільних документів на проживання в Польщі до 30 червня, а також можливість використання будівель для колективного проживання українців до цієї дати. Крім того, до кінця червня українські лікарі, стоматологи, медсестри та акушерки можуть отримати дозвіл на здійснення професійної діяльності в цій країні.

Уряд Польщі має намір прийняти ці зміни до спецзакону в першому кварталі 2024 року, і вони можуть набути чинності наступного дня після оголошення. В документі зазначається, що планується початок роботи над суттєвими змінами та продовженням терміну дії закону відповідно до рішення Ради Європейського Союзу про продовження дії захисту до березня 2025 року.

Польща хоче скоротити допомогу українцям

До 4 березня поточного року триватиме тимчасовий захист для українських біженців у Польщі, але його продовжать на ще 6 місяців. За цей період польський уряд планує внести зміни у правила надання фінансової допомоги та виїзду громадян за кордон.

Місцева влада настоює на скороченні виплат та обмеженні перетину кордону. Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Вєслав Щепанський зазначив, що уряд гарантує громадянам України харчування, проживання та соціальну допомогу на дітей, але більшість виплат може бути скасована в майбутньому.

Раніше ми повідомляли, що в Європі сильно уріжуть допомогу українцям. Також ми писали, хто з українців у Литві може розраховувати на 5 тисяч євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.