Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Чи скасують виплати ВПО, якщо придбати авто: експерт дав вичерпну відповідь

Згідно з законодавством, при купівлі автомобілів та нерухомості переселенцям скасовують допомогу, але існують певні вийнятки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, чи втратять ВПО виплати після купівлі автомобіля

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО) отримують грошову підтримку від держави. Проте, в деяких випадках, зокрема після дорогих покупок, громадянам можуть скасувати допомогу. Та чи стосується це купівлі автомобіля?

З цим допоміг розібратися фахівець з Facebook-сторінки "Юридичний порадник для ВПО".

Чи можуть скасувати виплати ВПО після покупки авто


Родині ВПО скасують виплати, якщо впродовж трьох місяців до звернення або під час отримання фінансової підтримки, член сім'ї придбав транспортний засіб, випуск якого менше ніж 5 років (за винятком мопеда або причепа). Однак, існують вийнятки, при яких придбання транспортного засобу не призведе до втрати допомоги:

  • з року випуску транспортного засобу минуло більш ніж 5 років (крім мопеда і причепа);
  • куплено мотоцикл дешевше ніж 27 209 грн (у 2023 році) та 30 693 грн (у 2024 році);
  • транспортний засіб був зібраний самостійно;
  • транспортний засіб розшукують у зв'язку з незаконним заволодінням;
  • транспортний засіб було отримано безплатно або придбано за пільговими умовами через соціальні служби або з використанням благодійної допомоги, включаючи фінансування на придбання;
  • транспортний засіб було фізично знищено, але це має підтверджуватися відповідними документами.

Зверніть увагу, що виплати на проживання не можуть скасувати у разі придбання автомобіля особами, які підлягають наступним категоріям:

  • людина з інвалідністю I та II групи;
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;
  • багатодітні родини;
  • сім’ї з дітьми з інвалідністю;
  • родини з особами з інвалідністю I та II групи, які досягли 80-річного віку.

Зазначається, що отримувач допомоги зобов'язаний самостійно повідомили в орган соціального захисту про купівлю автомобіля протягом 14 календарних днів. Якщо цього не зроблено, факт придбання виявляється за результатами верифікації через взаємодію електронних систем.

Що робити, якщо виплати припинили помилково


В такому разі ВПО має можливість написати заяву до органу соціального захисту населення із підтвердними документами, що припинення виплат є незаконним.

Хто з ВПО може отримати безплатне житло


Після початку повномасштабної війни в Україні багато громадян стали внутрішньо переміщеними особами, змушеними залишити свої домівки та переїхати в інші регіони. Тому наразі деяким категоріям переселенців надається безплатне житло.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради України, пільгові категорії, такі як діти-сироти, багатодітні родини, особи з інвалідністю та пенсіонери, можуть розраховувати на безплатне житло протягом 6 місяців. Органи місцевого самоврядування відповідають за розселення ВПО та здійснюють будівництво, оренду, викуп, та інші процеси. Громадяни можуть звертатися на гарячі лінії для отримання консультацій та деталей процедур.

Раніше ми повідомляли, яку компенсацію виплачують роботодавцям за працевлаштування ВПО. Також ми писали, кому з переселенців продовжать виплати у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.