Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО у 2024 році: хто з українців може розраховувати на допомогу

Розповідаємо, хто із внутрішніх переселенців може розраховувати на автоматичне подовження грошової допомоги від держави у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі ВПО зможуть отримувати виплати з 1 лютого 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Україні можуть розраховувати на грошову допомогу від держави. Виплати надаються строком на пів року, тобто, для тих громадян, які звернулися за допомогою після 1 серпня 2023 року перший період надання виплат завершується 31 січня 2024 року. При цьому на автоматичне подовження нарахування допомоги зможуть розраховувати лише певні категорії переселенців.

Про це йдеться на офіційному порталі Мінреінтеграції.

З 1 лютого 2024 року продовжувати отримувати грошову допомогу у розмірі 2 000 гривень на дорослих осіб та 3 000 гривень на дітей та осіб з інвалідністю ВПО зможуть за таких умов:

  • якщо середньомісячний сукупний дохід на одну людину не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
  • якщо у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років або тяжко хворими дітьми, особи з інвалідністю I чи II групи, громадяни, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років;
  • якщо у складі сім'ї є громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • якщо у складі сім'ї є фізичні особи, які надають соціальні послуги та отримують компенсацію за їх надання, студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в навчальних закладах, місце проживання яких не зареєстроване в гуртожитку;
  • а також, якщо у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Тобто, родини ВПО, які відповідають вищезазначеним критеріям, можуть розраховувати на подовження грошової допомоги від держави без додаткового звернення.

Хто з переселенців може втратити виплати у 2024 році

Без державної фінансової допомоги можуть у 2024 році можуть залишитися внутрішньо переміщені особи, які підпадають під такі категорії:

  • ВПО, які перебувають за кордоном понад 30 днів без вагомих причин;
  • особи, що знаходяться в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм;
  • українці, які повернулися до своєї домівки;

Також це може торкнутися переселенців, які придбали транспортний засіб, нерухомість, іноземну валюту або володіють значними сумами на банківському рахунку.

Раніше ми розповідали, на які пільги можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи. Також ми писали, що виплати ВПО може отримати ще одна категорія українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.