Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни в Україні можуть зрости вже у 2024 році: НБУ назвав головні фактори

Розповідаємо, як можуть змінитися споживчі ціни наступного року та що на це впливатиме

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть зрости споживчі ціни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За прогнозами регулятора, у 2024 році інфляція в Україні може дещо пришвидшитися. Власне, це може спровокувати ріст споживчих цін приблизно на 5%.

Про це під час брифінгу заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Як він пояснив, у листопаді інфляція знизилася до 5,1%, це відбулося навіть швидше, ніж прогнозувалося. Цьому сприяло розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю та поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні.

"Показники інфляції в грудні залишатимуться близькими до поточного рівня, але зберігаються ризики прискорення інфляції через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання ефектів від значних урожаїв, передусім овочів", – зазначив голова НБУ.

Андрій Пишний зауважив, що в умовах війни відчутне зниження безпекових ризиків відбудеться не раніше 2025 року. Проте, якщо активні бойові дії продовжуватимуться протягом тривалого періоду, то НБУ очікує додаткові втрати економіки та суттєвіший інфляційний тиск.

Які продукти можуть зрости в ціні перед Новим Роком

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що традиційно підвищення цін на продукти перепадало на початок січня, оскільки саме тоді розпочиналися усі новорічні свята. Однак наразі все зсунулося на кінець поточного року.

Експерт впевнений, що новорічні свята будуть накладати додатковий тиск на гаманець, а оскільки змістилися дати святкування, то змінилася й динаміка росту цін.

"Наприклад, м'ясо вже почало потроху зростати в ціні. Це стосується переважно ковбас, адже там ціна пішла вгору до 10%, в залежності від сорту", – каже Олег Пендзин.

Також зростатиме вартість таких продуктів:

  • овочі, зокрема, картопля;
  • риба;
  • ікра;
  • інші продукти не вітчизняного виробництва.

За його словами, цитрусова група продуктів, наприклад, апельсини, яблука, банани тощо поки що не зростатимуть в ціні, оскільки їх вартість залежить від того, як надалі розвиватиметься ситуація на польсько-українському кордоні.

Які продукти можуть бути в дефіциті через блокаду кордону

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, в магазинах може помітно поменшати солі, оскільки виробники в Україні наразі не можуть запропонувати свою продукцію.

Він також зазначив, що можуть виникнути складнощі з продуктами, які не виготовляються в Україні. Йдеться про цитрусові, банани, морепродукти тощо.

Раніше ми розповідали, як можуть змінитися ціни на продукти через блокаду кордону. Також ми писали, що українці можуть отримати ваучери для закупівлі продуктів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.