Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Дефіцит дедалі ближче: без яких продуктів ризикують залишитися українці

За словами заступник міністра аграрної політики та продовольства, на українців вже цього року може чекати неприємний сюрприз у вигляді дефіциту деяких продуктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Мінагрополітики пояснили, чому в Україні поменшая продуктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські споживачі можуть залишитися без важливих продуктів через польських перевізників, які продовжують блокувати кордон з Україною. До того ж існує ймовірність зростання цін на товари, які наша країна завозить з-за кордону.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

Так, за його словами, на полицях магазинів може відчутно поменшати солі, адже українські виробники наразі не можуть запропонувати свою продукцію споживачам, оскільки виробничі потужності були окуповані росіянами. Також можуть виникати складнощі з продуктами, які не вирощуються безпосередньо в Україні.

"Наприклад, цитрусових, бананів. Мова й про морепродукти, адже нас позбавили доступу до моря, щоби повноцінно їх виловлювати. Це не обов’язково щось "лакшері" — це навіть звичайний хек і інша заморожена риба", — сказав представник Мінагрополітики.

Він пояснив, що експортне питання, оскільки автомобільний шлях з Польщею заблокований, вирішується завдяки морським поставкам в Одесу. А ось з імпортом усе набагато складніше, адже немає варіантів, окрім як їхати по довшому і дорожчому маршруту.

"А ми, українці, не будемо приховувати, за не є дуже заможними споживачами. Тому, якщо платити ще більше — це означатиме скоротити споживання", — підкреслив Висоцький.

Отже, крім дефіциту є ризик того, що продукти здорожчають настільки, що більшість не зможуть дозволити собі їх купувати.

"Тому з точки зору економіки, по імпорту того продовольства, яке в нас не вирощується і не збирається, блокування кордону б’є, на жаль, досить суттєво", — сказав Тарас Висоцький.

Що буде з цінами на м'ясо

З 1 листопада 2022 по 1 листопада 2023 року, зросли у ціні одразу декілька видів м'яса. Насамперед яловичина, свинина та м’ясо птиці. У супермаркетах ця продукція зараз коштує від 2,4 до 35,1% більше, ніж торік.

При цьому, як зазначила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець, ціни змінилися по-різному. Наприклад, подорожчання курятини не стало дуже відчутним для споживачів, тоді як свинина, сало, яловичина, гуляш та ребро подорожчали найбільше. Наприклад, останні три види м'ясної продукції додали у ціні в межах 13,8-16,5%.

Раніше ми писали, за які продукти доведеться платити більше вже взимку. Також ми пояснювали, чому стрімко дешевшає популярна крупа.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.