Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Харчовий дефіцит в дії? Які продукти стануть рідкістю через блокаду кордону

Минулого року також було менше деяких продуктів, адже все через окупацію Півдня України

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні може стати менше продуктів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Польські перевізники заблокували кордон з Україною. І це позначилось не лише на здорожчання автомобільного газу. Адже це може призвести до нестачі цієї продукції та її подорожчання в українських магазинах.

Про це розповіли в компанії АТБ, пише УНІАН.

"Обмеження руху на польському кордоні призвело до черг на інших пунктах переходу Угорщини та Словаччини, збільшило терміни доставки продукції європейських виробників і підняло вартість автомобільного транспорту. Це все веде до зростання вхідних та роздрібних цін, скорочення цінових акцій та пропозицій для українських споживачів", – розповіли у компанії.

Однак аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвина впевнена, що попри ризики дефіциту окремих імпортних позицій, глобальних загроз для продовольчої безпеки нашої країни наразі не прослідковується. Все тому, що Україна самостійно виробляє більшість харчових продуктів.

"Минулого року ми ще мали потребу в деяких видах овочів через окупацію півдня України, де вони вирощувалися. Цього року це питання вже вирішилося шляхом вирощування цих овочів на території усієї України. Виняток становлять невелика група товарів, включаючи сезонні фрукти. Але проблеми з поставками цих груп товарів не загрожують продовольчій безпеці країни", – зазначила вона.

Та варто розуміти, що ситуація з продовольчою безпекою надалі буде залежати від того, як довго буде тривати блокада кордонів. Однак це точно не призведе до різкого зростання цін для кінцевих споживачів.

"В будь-якому випадку в нас залишається можливість імпорту залізницею, а також з початком роботи тимчасового зернового коридору в нас з’явилася можливість отримувати імпортні поставки морським шляхом", – говорить експертка.

Чи подорожчає в Україні мʼясо

Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець, зазначила, що протягом року, а саме з 1 листопада 2022 по 1 листопада 2023 року, подорожчали яловичина, свинина та м’ясо птиці в продуктових супермаркетах. Ці продукти стали коштувати на 2,4% – 35,1% більше.

"Однак різні види м’яса здорожчали по-різному. Найменше за рік – здорожчала курятина, а найбільше – свинина та сало. Яловичина – гуляш та ребра – за цей період додала в ціні на 13,8 – 16,5 %", – сказала експертка.

Та надалі ціни на мʼясо мають залишитися на цьому ж місці, адже економічних передумов подальшого їхнього здорожчання наразі немає. Більше про інші продукти читайте тут.

Раніше ми також розповідали, як НБУ готується до можливих тривалих блекаутів. Також ми писали, що Національний Банк України випустив нову монету, яка присвячена визволенню Херсонщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.