Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Депозити в гривні більше не актуальні: чому українці не несуть гроші в банк

Політик назвав два чинники, які могли вплинути на зменшення кількості депозитів в національній валюті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скоротилася кількість депозитів у гривні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У січні 2024 року в Україні зафіксували значне зменшення депозитів у гривні. Є припущення, що це може бути пов'язано із законопроєктом про мобілізацію.

Про це написав голова Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

Минулого місяця портфель кредитів у нацвалюті збільшився на 0,2% (+1,4 млрд гривень) до 727,8 млрд гривень. Варто зазначити, що кредити населення збільшилися на 2,3%, а щодо бізнесу, там показники скоротилися на 0,7%.

Однак, більш відчутні зміни спостерігалися в депозитній базі, де вклади у гривні скоротилися на 3,2% (на 51,3 млрд гривень) до 1 577,1 млрд гривень. З початку повномасштабної війни це найбільші темпи та обсяги депозитів у гривні. Вклади скоротилися наступним чином:

  • бізнес – на 3,5% (32,5 млрд гривень);
  • населення – на 2,6% (18,8 млрд гривень).

Статистика кредитів та депозитів у 2023 році
Статистика кредитів та депозитів у 2023 році
Фото: Данило Гетманцев/Telegram

Політик наголосив, що такі зміни не є ознакою "зради" чи економічних труднощів, оскільки з початку війни депозити у гривні зросли на 70% (650 млрд гривень). Такі коливання, зокрема у перший місяць року, вважаються сезонним явищем.

Однак Данило Гетманцев висловив припущення, що причиною зменшення депозитів може бути "певний негативний ефект", пов'язаний із нормами законопроєкту про мобілізацію. Він підкреслив, що відмова від підтримки норм, що передбачають блокування банківських рахунків, є необхідною для збереження стабільності банківської системи, яка є важливим елементом для післявоєнного відновлення.

Що відомо про скандальний законопроєкт о мобілізації

30 січня Кабмін представив законопроєкт про мобілізацію до Верховної ради, в якому передбачається зміна порядку проведення мобілізації. Документ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження служби", чоловікам, які ухиляються від мобілізації, загрожують серйозні обмеження, такі як втрата прав керування транспортними засобами, відмова в укладенні кредитного договору та обмеження в розпорядженні коштами.

Раніше ми повідомляли, хто з підприємців може отримати пільговий кредит. Також ми писали, яких змін у наданні кредитів чекати українському бізнесу у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.