Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кредити стануть доступнішими: яких змін чекати українському бізнесу у 2024 році

На думку експертки, у 2024 році дії банків будуть спрямовані на забезпечення легкого доступу до фінансування та стимулювання розвитку бізнесу в умовах війни

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році нові кредити МСБ складуть до 70% від загального обсягу виданих позик

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році український малий та середній бізнес активно використовуватимуть кредити, вони становитимуть 70% нових позик від банків. При цьому понад половини з них буде надана в рамках державних програм. Цільові спільні програми фінустанов і виробників забезпечать понад 45% від усіх кредитів для МСБ.

Про це розповіла директор департаменту малого та середнього бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Оксана Шульга.

Яка програма кредитування має найбільший попит

З 24 лютого 2022 року державна програма "5-7-9" відзначилася значним зростанням, видаючи 44 тис. кредитів на суму понад 177 млн гривень. Це в 1,5 раза перевищує обсяг кредитів, наданих у період з 2020 по лютий 2022 року. Лідерами цієї програми є:

  • сільськогосподарські підприємства, які отримали 39% від загальної кількості виданих кредитів;
  • підприємства сфери торгівлі – 33%;
  • промислова галузь – 12%.

За словами Оксани Шульги, у 2023 році програма "5-7-9" стала ключовим інструментом кредитування, забираючи понад ¼ всіх банківських кредитів. Проте у 2024 році передбачається зміна фокуса, зосереджуючись на підприємцях у галузях, які ще не відновилися після повномасштабного вторгнення та працюють в регіонах з високими воєнними ризиками.

Цікаво, що у бюджеті на 2024 рік закладено 18 млрд гривень на програму "5-7-9", але понад 5 млрд буде витрачено на покриття заборгованості за відсотками перед банками. Це призведе до майже третинного скорочення бюджету програми, що експертка вважає логічним кроком.

Якими ще кредитними програмами буде користуватися бізнес у 2024 році

У 2024 році також акцентується увага на програмах "Доступний факторинг" та "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%". Перший дозволяє МСБ отримати беззаставний кредит до 5 млн грн з відтермінуванням платежу під 13% річних. За словами експертки, це значно полегшує доступ до обігових коштів для бізнесу.

Також, програма "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%" дозволяє підприємцям лізингувати сільгосптехніку та комерційний транспорт за пільговими ставками, що може стимулювати модернізацію обладнання у секторі.

Експертка розглядає ці програми як ефективний інструмент підтримки МСБ, особливо в умовах війни, де обігові кошти є ключовим ресурсом. Програма "Доступний факторинг" дозволяє підприємцям оптимізувати обігові гроші, зосереджуючись на розвитку без вимушених пауз.

Зазначається також, що у 2024 році цільові кредитні програми для МСБ на 5 років та спільні програми з виробниками основних засобів бізнесу також отримають підтримку. Зниження облікової ставки може призвести до зменшення відсоткових ставок за кредитами для МСБ, що стане додатковим стимулом для підприємців.

За думкою експертки, банки в цьому році матимуть інтерес в розвитку кредитування, співпрацюючи з виробниками та постачальниками, що створить вигідні умови для усіх учасників "кредитного ланцюжка". У разі подальшого зниження облікової ставки, що не виключено, очікується зниження відсоткових ставок за кредитами для МСБ, що буде сприяти їхньому попиту.

Раніше ми повідомляли, що українські підприємці можуть отримати нові гранти. Також ми писали, як держава захищатиме бізнес від ризиків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.