Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для українців вигадали нові штрафи: за що доведеться платити понад 12 тисяч гривень

Розповідаємо, за яку провину Кабмін України планує суворо карати громадян та чи можна уникнути відповідальності

Фото: Unsplash, Telegram. Колаж: Pro Гроші

Українцям збільшать штрафи за незаконний вилов риби

Фото: Unsplash, Telegram. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують у декілька разів збільшити штрафи за незаконну риболовлю. В уряді вважають, що це допоможе боротися з громадянами, які займаються браконьєрством.

Відповідний проєкт Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування" зареєстрували на сайті Верховної Ради.

Як зміняться штрафи

Ініціатором законопроєкту є Кабмін України. В уряді, зокрема, вважають за правильне посилити відповідальність за некваліфіковане порушення правил рибальства (стаття 85 КпАП). Відповідно, максимальний розмір штрафу зросте зі 170 гривень до 680-2 550 гривень.

Якщо порушення визнають грубим, тобто дія громадянина підпадатиме під розширений перелік ознак, як-от "приховування та/або перевищення обсягів добування (вилову) водних біоресурсів під час здійснення любительського рибальства", тоді доведеться заплатити штраф у розмірі від 3,4 тисячі гривень до 8,5 тисячі гривень. Крім того, у рибалки-порушника конфіскують знаряддя лову та відберуть незаконно виловлені водні біоресурси.

Також у документі передбачається більш жорстке покарання за повторне порушення риболовлі впродовж року. Так, якщо рибалку затримають повторно, то змусять сплатити штраф, сума якого становитиме від 6,8 тисячі гривень до 12 750 гривень.

"Основним чинником, який вплинув на необхідність розроблення проєкту Закону, є зміни природних, соціально-політичних обставин, економічних умов та змін природоохоронного законодавства", — йдеться у пояснювальній записці.

Штрафи за вилов риби

В Україні підприємців та фізосіб штрафують на чималі суми, якщо вони шкодять водним мешканцям. Наприклад, штрафні санкції загрожують за вилов:

  • сома європейського – 403 тисячі гривень;
  • судака звичайного – 283 тисяч гривень;
  • якщо наловити кілограм хамси – 6 710 гривень;
  • кілограм кільки – 9 340 гривень.

А якщо виловити хоча б одного веслоноса (гібрид осетрових риб Polyodon spathula), розмір штрафу становитиме 1,49 мільйона гривень.

Раніше ми писали, за яке порушення можуть оштрафувати власників собак. Також ми розповідали, які штрафи сплачуватимуть роботодавці у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.