Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар чи євро: на чому варто загострити увагу українців на початку січня

Нестабільність українського валютного ринку викликає занепокоєння, тому важливо слідкувати за подіями, які можуть вплинути на курс долара та євро

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде відбуватися з курс долара та євро на початку 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок пережив значущі зміни. Вже 1 січня 2024 року відбулося історичне подорожчання долара на офіційному рівні. При цьому курс євро також продовжує зростати.

На порталі "Мінфін" поділилися порадами щодо того, на що слід звернути увагу у першу декаду після нового року.

Що відбуватиметься з курсом долара та євро


За розрахунками фахівців, в перший тиждень 2024 року пара євро/долар на міжнародному ринку буде у межах коридору від 1,095 до 1,1105 долара. Це відбуватиметься на тлі відносного затишшя на зовнішньому та внутрішньому валютному ринку.

Прогнози передбачають певні коливання, але вони без "революцій та сюрпризів". Зазначається, що західні спекулянти не виявляють особливого бажання або можливості значно вплинути на курс євро/долар на даному етапі.

Згідно з аналізом, ключова роль на ринку залишається за Національним банком України (НБУ). Якщо Нацбанк не втрутиться та не "підтягне" курс долара на внутрішньому ринку, його котирування може залишитися у межах коридору 37,80−38,35 гривень. За таких обставин, курс євровалюти також буде обмежуватися в межах 41,39−42,59 гривень.

Аналітики зазначили, що НБУ не буде зацікавлений в радикальному зростанні курсів вже в перші дні січня. Девальвація гривні може мати серйозні наслідки для інфляції та цін на товари та послуги, що, своєю чергою, вразить економіку та фінансовий стан країни.

Що може вплинути на валютний ринок


Один з ключових факторів, який може вплинути на валютний ринок – це проведення першого у 2024 році аукціону Міністерства фінансів з розміщення гривневих та доларових облігацій. Цей аукціон, запланований на 9 січня, може створити додаткову нестабільність, яка вплине на ресурсний та валютний ринки. Під час аукціону Мінфін запропонує інвесторам розмістити гривневі облігації з обмеженням у 4 млрд гривень за номіналом на терміни:

  • 315 днів;
  • 644 дні;
  • 1 141 день.

Також Міністерство фінансів розмістить доларові ОВДА на 386 дні (з обмеженням у $150 млн за номіналом).

Зазначається, що в банках може виникнути короткострокова гривнева ліквідність, і вони можуть шукати варіанти розміщення ресурсів, щоб уникнути виходу на валютний ринок. Одним із можливих варіантів є розміщення вільних ресурсів у депозитні сертифікати Нацбанку "овернайт".

Загалом, український валютний ринок залишається під контролем НБУ, який утримуватиме стабільність валютного курсу та уникатиме радикальних змін. Очікується, що ринок буде реагувати на ключові події, такі як аукціон Мінфіну, та залишатиметься у фокусі уваги економічних спостерігачів протягом усього 2024 року.

Раніше ми дізналися в заслуженого економіста України, що буде відбуватися з курсом долара у 2024 році. Також ми писали, як правильно розпоряджатися своїми грошима у новому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.