Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара: скільки коштує валюта у перший день нового року

Нацбанк дозволив показникам перетнути психологічну позначку, що стало своєрідним "подарунком" у 2024 році

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ встановив офіційний курс гривні до долара на 1 січня

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) встановив на 1 січня новий офіційний курс гривні до долара. Сьогодні вартість іноземної валюти перетнула психологічний рубіж.

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті НБУ.

З кінця листопада регулятор планомірно змінював офіційний курс гривні до долара, підвищуючи його чи не кожного дня. Відтоді значення виросло з 36 грн/дол. до 38 грн/дол. У перший день 2024 року відбувся новий історичний максимум, відколи Нацбанк скасував фіксований режим. Сьогодні показник встановили на рівні 38,002 гривень за 1 долар (+0,0196 грн).

Коливання офіційного курсу долара в Україні за місяць
Коливання офіційного курсу долара в Україні за місяць
Фото: НБУ

Що стосується готівкового ринку, там ситуація також слідує загальному тренду. У п’ятницю, 29 грудня, обмінники почали продавати американську валюту за 39,12 грн/дол. Купівля ще не перевищила рубіж, до цілого значення залишається 10 копійок. Зате на чорному ринку українці вже не можуть продати валюту дешевше, ніж за 39 грн/дол.

НБУ пом’якшив валютні обмеження

29 грудня Національний банк повідомив про певні пом’якшення для деяких категорій населення. Йдеться про бізнес, іноземців і людей, які отримують грошову допомогу від міжнародних організацій. Подібні дії стали необхідністю, аби спросити нашим громадянам процедури та розширити можливості. Пом’якшення стосуються:

  • документів для виплат фінансової підтримки;
  • імпорту та експорту електроенергії;
  • медичного обслуговування іноземців.

Відтепер відпала необхідність надавати паспорт громадянина чи інший документ, який посвідчує особу, для отримання коштів від благодійних фондів та установ. Виплати готівки в національній валюті можуть здійснюватися на підставі Довідки про подання документів для оформлення паспорта.

Також регулятор дозволив Укренерго "перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Joint Allocation Office (JAO)". Це дозволить імпортувати електроенергію в достатній кількості, якщо українська енергетична інфраструктура сильно постраждає внаслідок російських обстрілів.

Наостанок, Нацбанк доповнив список винятків із заборони на здійснення видаткових операцій за рахунками резидентів Росії та Білорусі, які знаходяться в Україні на законних підставах. Власне, мова про оплату медичних послуг у лікарнях та інших закладах охорони здоров’я.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар готується до нових рекордів і розповідав, який курс встановили в Україні перед Новим роком. Також ми повідомляли, що відбувається на готівковому ринку з курсом долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.