Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар "під ялинкою": чи варто у грудні міняти валюту

Разом з експертом розбиралися, чому початок 2024 року буде кращим рішенням для обміну валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стан валютного ринку перед новорічними святами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед тим, як здійснювати обмін валют, в українців виникає багато питань, зокрема: "Чи потрібно міняти її саме зараз, чи варто ще трохи зачекати?". Перед новорічними святами це питання стає більш актуальним, адже незрозуміло, як саме змінюватимуться курсові показники долара напередодні Нового Року.

Про те, чи потрібно міняти іноземну валюту у грудні, журналісти сайту Pro Гроші поспілкувалися з доктором економічних наук, професором та заслуженим економістом України Олексієм Плотніковим.

Міняти валюту у грудні, чи зачекати до січня


За словами експерта, якщо українці готуються витратити свої заощадження на купівлю новорічних подарунків, то, звичайно, вони обміняють долари на гривню у грудні.

Однак, якщо метою цих дій є заробіток додаткових грошей на коливанні курсу, або, навпаки, не втратити, то краще все ж таки зачекати до січня, тому що на початку 2024 року гривня дорожчати точно не буде.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

В січні на валютному ринку українцям варто чекати лише два варіанти розвитку подій:

  • або долар дорожчатиме;
  • або курсові показники іноземної валюти залишаться на тому ж рівні, що й зараз.

Як пояснив заслужений економіст України, якщо людина хоче зайняти якусь вигідну позицію під час обміну валют, то у грудні краще цього не робити, а зачекати до початку наступного року.

Чи вплинуть новорічні свята на коливання курсу долара


Олексій Плотніков зазначив, що традиційно, перед Новим Роком люди міняли долари на гривню для купівлі подарунків своїм близьким. Однак, під час кризи, яку спровокувала пандемія, ця тенденція змінилася у зворотному напрямку.

Я думаю, що зараз ситуація більш складна. У населення заощаджень не так вже й багато, тому, скоріш за все, в умовах війни новорічні свята не вплинуть відчутно на валютний ринок, – пояснив експерт.

Що буде з валютою у грудні


За словами доктора економічних наук, курсоутворення іноземної валюти протягом останнього місяця року залежатиме від кількох важливих факторів. Насамперед йдеться про надання фінансової допомоги Україні, яку має ухвалити Конгрес. Якщо цього не станеться у грудні, то, скоріш за все, іноземна валюта буде дорожчати.

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк змінив правила обміну старих доларів. Також ми писали, коли в Україні краще купувати долари та євро. Більше про український валютний ринок читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.