Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ПриватБанк змінив правила обміну старих доларів: скільки доведеться за це заплатити

Загалом обміну за принципом інкасо підлягають купюри не всіх іноземних валют, зазначили у банку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть обміняти долари

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна здати зношені чи пошкоджені іноземні купюри. Оновити банкноти ви можете у ПриватБанк. Обмінюватимуть вам долари на нові за принципом інкасо. Тобто, за окрему плату.

Про це пише ЕП.

У фінустанові зазначили, що комісія від обмінюваної суми складає 10%.

"Суму зараховують на валютну картку клієнта. Для цього достатньо оформити віртуальну картку", – йдеться у повідомленні.

Важливо звернути увагу, що наразі послуга доступна лише у Дніпрі – у рамках пілотного проєкту. У цьому місті обміняти зношену або пошкоджену інвалюту можна вже протягом місяця.

Втім, найближчим часом дія програми має поширитися на всю Україну. Очікується, що це відбудеться до кінця 2023 року.

Яку валюту можна обміняти

Втім, обміну за принципом інкасо підлягають купюри не всіх іноземних валют, зазначили у банку. Таких лише дві:

  • долари;

  • євро.

Як українці впливають на курс іноземних валют

Раніше журналісти Pro Гроші розпитували доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи може населення країни змінювати курс долара. Насправді, через деякі вчинки вартість валюти дійсно може коливатися. Зокрема, одним із таких факторів є великий ажіотаж. Різке збільшення попиту на американські гроші здатне дискредитувати та ослабити гривню.

"Крім того, важливо враховувати явище, відоме як "втеча від гривні". Коли громадяни отримують зарплату та миттєво конвертують її в іноземну валюту з різних причин, це також ослабить нашу гривню", – зауважив Плотніков.

Загалом зміна курсової спрямованості виникає через одночасну масову конвертацію валюти, інвестиції та зберігання заощаджень у доларах, збільшення чи зменшення обсягів експорту, рівень зацікавленості міжнародних компаній у вкладанні коштів тощо.

У якій валюті вигідніше відкрити депозит

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що насамперед доларові депозити відзначаються низькими відсотками порівняно з гривневими. Саме тому вони є менш привабливі для громадян, які шляхом депозитів хочуть зберегти та одночасно примножити свої заощадження.

"Проте, справа тут не лише у тому, щоб отримати відсотки в доларах, а в збереженні грошей. Іншими словами, якщо вибір стоїть між зберіганням грошей у готівці, наприклад, під матрацом, чи в банку, то безперечно краще обрати фінансову установу", – пояснив експерт.

Однак, якщо йдеться про отримання додаткових коштів у формі відсотків, то варто звернути увагу на гривневі депозити.

Раніше ми розповідали, коли в Україні краще купувати долари та євро. Також ми писали, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.