Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар "відмовився" дорожчати? Який курс валюти в обмінниках і на чорному ринку

Американський долар не втрачає позиції на валютному ринку, влаштовуючи копійчані коливання курсу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар в обмінниках і на чорному ринку дешевшає

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Початок тижня зустрів українців різким злетом офіційного курсу долара до гривні від Національного банку, але це не надто вплинуло на ситуацію в обмінних пунктах і на чорному ринку. Вже у вівторок, 28 листопада, долар "відмовився" від дорожчання і подешевшав на кілька копійок.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з курсом долара на готівковому ринку України.

Курс долара в обмінниках

Порівняно з попереднім днем, у вівторок валюта опустилася в ціні на 2 копійки. Це означає, що українці менше отримають національної валюти, продаючи долари, зате витратять при покупці також менше. Станом на 11:30 середні показники курсу долара в обмінних пунктах такі:

  • купівля – 37,48 грн/дол.;
  • продаж – 37,58 грн/дол.

У тижневому діапазоні чітко видно, що долар взяв низхідну позицію та плавно і стабільно дешевшає. Деякі експерти звертали увагу на можливу зміну руху курсу наприкінці листопада через проблеми з прийняттям бюджету в США та затримки міжнародної фінансової допомоги. Втім наразі нічого екстраординарного не сталося, і долар продовжує радувати українців.

Коливання курсу долара в обмінниках у тижневому діапазоні
Коливання курсу долара в обмінниках у тижневому діапазоні
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

Спред дорівнює лише 3 копійки, що досить мало як для чорного ринку. Продати американську валюту вигідніше, ніж в обмінниках, оскільки курс купівлі переважає на 12 копійок. Здійснюючи обмін національної валюти, українці "збідніють" на 5 копійок з кожної гривні. Середні курсові значення чорного ринку станом на ранок 28 листопада такі:

  • купівля – 37,60 грн/дол.;
  • продаж – 37,63 грн/дол.

Чого чекати від курсу долара протягом тижня

Раніше журналісти Pro Гроші запитували доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи може курс американської валюти різко змінити спрямованість та піти вгору цього тижня. Експерт зауважив, що до несподіваних змін на валютному ринку зазвичай призводять непередбачувані події, але такого найближчим часом не станеться.

"Якщо не прийметься бюджет США, допомога від європейських партнерів затримається, не будуть вирішені інші питання, пов'язані з підтримкою української гривні на рівні бюджету та інших допомог, зокрема військового характеру, то, скоріш за все, долар буде дорожчати", – уточнив економіст.

Саме ці фактори можуть призвести до сильних курсових коливань. Вони не гіпотетичні, адже мають цілком реальне підґрунтя, втім у період з 27 листопада по 3 грудня не викличуть резонанс у суспільстві. З часом, можливо, якщо ситуація загострюватиметься, тоді долар може відповісти на проблеми у своїй манері.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сніговий буревій "підхопив" долар і розповідав, який курс пропонують українцям 27 листопада. Також ми повідомляли, як населення впливає на курс національної валюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.