Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валюту краще приберегти? Що буде з курсом долара наступного тижня

Розповідаємо, чи зупиниться через кілька днів низхідна тенденція, припинивши поступове здешевлення долара

Фото: Unsplash, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курсові коливання будуть незначними на початку грудня

Фото: Unsplash, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня американська валюта демонструвала чудовий для українців тренд – падала в ціні. Але після вихідних ситуація може змінитися: долар має схильність до коливань, тож не виключено, що новий тиждень принесе несподівані зміни.

Чи є привід хвилюватися, ми запитали в доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

На думку фінансиста, ще деякий час наші громадяни можуть не переживати за курсові показники, оскільки раптових і непередбачуваних подій, які би могли призвести до протилежного руху долара, не очікується. Втім період з 27 листопада по 3 грудня ще більше наблизить Україну до певних потенційних зрушень, пов'язаних зі зменшенням міжнародної фінансової допомоги.

Це, безсумнівно, буде впливати на курс долара, але наступний тиждень ще не продемонструє цього впливу. Скоріше буде концентрація, розрахунки, обсяги тощо. Тому я, в принципі, не бачу чогось надзвичайного для валютного ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт вважає, що ситуація залишиться на поточному рівні. Спершу курс американської валюти буде рости, а після екватору тижня піде на спад, що українці неодноразово спостерігали, особливо після зняття обмежень Національним банком і запровадження гнучкого режиму курсоутворення.

Також Плотніков назвав чинники, через які валюта може дорожчати. Причому вони не гіпотетичні, а цілком реальні, враховуючи проблеми з прийняттям бюджету в Америці та затримками міжнародної допомоги.

Якщо не прийметься бюджет США, допомога від європейських партнерів затримається, не будуть вирішені інші питання, пов'язані з підтримкою української гривні на рівні бюджету та інших допомог, зокрема військового характеру, то, скоріш за все, долар буде дорожчати, – уточнив економіст.

Чи можуть українці вплинути на валютні коливання

Раніше Олексій Плотніков дав відповідь журналістам Pro Гроші, чи можуть люди захистити долар від негативних коливань та якомога більше виграти на зміні курсу. Експерт впевнений, що збереження власних фінансів від знецінення – досить проста справа, якщо знати чіткі алгоритми дій. Він дав такі поради:

  • фізичним особам – тримати заощадження в різних валютах, аби послаблення гривні не призвело до втрати коштів;
  • представникамбізнесу – конвертувати готівку в товар або інший фізичний еквівалент, щоб продукція дорожчала разом із валютою.

Найкращою стратегією для збереження грошей можна назвати формування капіталу в доларах, євро, гривнях тощо. Завдяки різноманітності фінансового кошика бюджет буде захищено і він мінімально страждатиме від курсових коливань та інших ринкових зрушень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар, злотий та євро обрали нову тенденцію і розповідав, який курс встановив НБУ на 24 листопада. Також ми повідомляли, як населення України впливає на курс національної валюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.