Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні різко подорожчав долар: НБУ встановив новий курс іноземної валюти

Національний банк України після тривалого зниження курсу долара, вивів іноземну валюту на нову стежку

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ встановив новий курс долара

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна в жовтні перейшла від фіксованого курсу долара до керованої гнучкості. Тому можна постійно спостерігати зміни на валютному ринку. Оскільки Національний банк країни активно втручається, встановлюючи новий офіційний курс гривні до долара практично щодня. Останнім часом, спостерігається надзвичайна динаміка, зокрема різке подорожчання долара.

Про це стало відомо з даних Національного банку України.

Який офіційний курс долара встановив НБУ

Згідно з даними, регулятор встановив на 28 листопада 2023 року офіційний курс долара до гривні на рівні 36,2173 гривень за 1 долар. Так, іноземна валюта подорожчала на 0,1686 гривні. Така тенденція спостерігається вже другий день поспіль після тижневого періоду зниження.

Що відбулося з курсом долара на міжбанку

На міжбанку курс американського долара зріс на 21 копійку до 36,27-36,29 гривні за долар (купівля-продаж), що свідчить про стабілізацію курсу на фоні офіційних показників. Однак, на готівковому ринку спостерігається певне зниження – курс знизився на 5 копійок до 37,60 гривень за долар.

Які зміни можуть відбутися з курсом долара на цьому тижні

На українському валютному ринку останнім часом американська валюта виявляла тенденцію до зниження. Однак чи продовжиться це на цьому тижні та взагалі, які зміни можуть відбутися у період з 27 листопада по 3 грудня? З таким запитанням редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Фінансист розповів, що майбутні зміни можуть бути непередбачуваними, оскільки долар відомий своєю схильністю до коливань. Він вважає, що наразі немає серйозних підстав для тривожності серед громадян, оскільки не передбачається раптових подій, що могли б вплинути на рух долара. Однак, період з 27 листопада по 3 грудня може наблизити Україну до потенційних фінансових зрушень через можливе зменшення міжнародної фінансової допомоги.

Він вважає, що рух курсу долара буде дещо підвищуватися спочатку, а потім, після середини тижня, може відбутися зниження, що вже не раз спостерігалося після введення гнучкого режиму курсоутворення.

Плотніков також вказав на реальні чинники, які можуть призвести до подорожчання долара, зокрема, проблеми з прийняттям бюджету США та затримки в наданні міжнародної допомоги. Якщо ці питання не будуть вирішені, економіст вважає, що долар може подорожчати надалі.

Раніше ми повідомляли, коли в Україні краще купувати долари та євро. Також ми дізналися в економіста, як населення впливає на курс гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.