Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар здивував перед вихідними: який курс валюти в Україні 24 листопада

Американська валюта продовжує дешевшати в Україні, тенденція особливо помітна в обмінних пунктах

Фото: НБУ/Flickr, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні в обмінниках, банках і на чорному ринку 24 листопада

Фото: НБУ/Flickr, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня українці спостерігали тренд до падіння вартості долара. Найбільш помітні зміни відбулися в обмінних пунктах: динаміка курсових коливань помірно, але стабільно йде на спад. Так само кожного дня падає показник від Національного банку і станом на 24 листопада він досяг 36 грн за долар.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з курсом долара перед вихідними.

Курс долара в банках України

В банківських установах спостерігається найбільша стабільність. Долар дешевшає, але дуже повільно, причому далеко не всі банки поспішають встановлювати показники, вигідні для клієнтів. Споглядаючи тенденцію, стає зрозуміло, що українцям хоч і безпечніше купувати і продавати валюту в фінустановах, але доходи на обміні не дотягують.

Станом на 11 годину ранку середня вартість американської валюти така:

  • купівля – 37,30 грн/дол.;
  • продаж – 37,80 грн/дол.

Курс долара в різних банках України станом на 24 листопада
Курс долара в різних банках України станом на 24 листопада
Фото: Мінфін

Курс долара в обмінниках

Вигідніші показники мають обмінні пункти. Вони купують долари на 20 копійок дорожче, отже українці отримують більше за продаж купюр. Водночас купити іноземні банкноти вдається дешевше, ніж у банках, отже витрати національної валюти нижчі. Причому подібне співвідношення зафіксувалося давно, а курс поступово падає протягом поточного тижня. 24 листопада середні значення такі:

  • купівля – 37,50 грн/дол.;
  • продаж – 37,62 грн/дол.

Курсові коливання долара в обмінниках за тиждень
Курсові коливання долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

Що цікаво, станом на ранок п’ятниці різниця між курсом купівлі та продажу дорівнює нулю. Це означає, що представники чорного ринку нічого не заробляють при обміні валюти, оскільки спред нульовий. Українцям продають долари за 37,65 грн/дол., купують також за 37,65 грн/дол.

Ситуація мало характерна для валютного ринку в цілому, адже традиційно курс купівлі повинен бути меншим за ринковий, щоб продавець заробив на послугах, які надає клієнтам.

Як українці можуть вплинути на валютні коливання

Раніше журналісти Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, як громадяни держави можуть самостійно захистити долар від негативних тенденцій та несприятливих для власного гаманця коливань. Якщо говорити про фізичних осіб, то їм рекомендують мати кошик заощаджень у різних валютах.

"Тобто, частину грошей можна перевести у євро, частину у долари, частину тримати у національній валюті. Саме таким чином громадяни зможуть зберегти свої гроші від знецінення", – зауважив експерт.

Що стосується підприємців, їм краще не тримати готівку, а конвертувати гроші в товарний обіг. Оскільки в разі дорожчання долара буде рости в ціні товар. Неінвестована гривня буде навпаки знецінюватися, тож згодом суму не вдасться використати сповна для розрахунку з постачальниками чи на закупівлю продукції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк змінив правила обміну старих доларів і розповідав, скільки доведеться за це заплатити. Також ми повідомляли, як населення впливає на курс національної валюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.