Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Касир відмовляється приймати гроші, адже немає решти? Як захистити права споживача

Якщо з вами трапилась подібна ситуація, то ви маєте повне право поскаржитися адміністрації супермаркету

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Касири можуть порушувати права людей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Іноді українці можуть почути відмову від касира в магазині через те, що ті не хочуть приймати гроші, адже їм немає чим давати решту. Однак експерти запевняють, що така поведінка не є прийнятною і порушує законодавство про захист прав споживачів.

Це пояснили експерти "Захисту прав споживачів".

Якщо з вами трапилась подібна ситуація, то ви маєте повне право поскаржитися адміністрації супермаркету.

"Річ у тім, що касири зобов'язані приймати у покупців банкноти та монети всіх номіналів. Ба більше, до обов'язків касирів входить самостійно стежити, щоб у касі були необхідні здачі гроші", – йдеться у повідомленні.

Експерти запевняють, що у такий спосіб вони нібито перекладають свої обов'язки на покупців. Це так само стосується і примусу до обміну великої суми в іншому місці.

"Проблема "у мене немає решти" не ваша, а касира. Якщо касир продовжує говорити так, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляйте, що касир перекладає на вас свої обов'язки", – зазначили експерти.

Як розпізнати, що гривні фальшиві

Розпізнати фальшиві гривні може бути важко, але деякі ознаки можуть допомогти у виявленні підробок. Ось кілька порад:

  • Справжні гроші мають специфічне відчуття, їх текстура дещо рельєфна. Якщо гроші здаються гладкими або мають незвичайну текстуру, це може бути ознакою фальшивих.

  • Водяний знак є однією з основних захисних ознак гривні. Якщо тримати купюру під світлом, ви побачите водяний знак у вигляді портрета гетьмана Богдана Хмельницького або визначного будівництва України, залежно від номіналу. Він повинен бути чітким і яскравим.

  • Папір, на якому надруковані гривні, має бути специфічної якості й відчуття. Він не повинен бути абсолютно гладким або матовим.

  • Деякі захисні ознаки, такі як прозорі елементи й світлові смуги, можуть бути помічені лише під ультрафіолетовим світлом.

  • Кожен номінал має свої унікальні захисні ознаки, які можуть бути важливими для перевірки автентичності.

Якщо у вас є сумніви щодо автентичності гривень, краще звернутися до банку або до Національного банку України для перевірки. Намагатися визначити фальшиві гроші самостійно може бути небезпечно і неефективно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто в Україні може отримати нове фінансування розміром від 5 до 15 тисяч доларів. Також ми повідомляли про гранти для українського бізнесу і розповідали, як точно отримати фінансову підтримку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.