Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Купив новий iPhone – заплати податок на розкіш: нардепка запропонувала нововведення

Уряд та парламент обговорюють нові можливості залучення додаткових коштів для забезпечення військових та проведення мобілізації

Фото: Роксолана Підласа/Facebook, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Роксолана Підласа запропонувала ввести податок на розкіш

Фото: Роксолана Підласа/Facebook, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні розглядають можливість провести додаткову мобілізацію. Проте, аби реалізувати це, необхідні додаткові 300 мільярдів гривень. Однак, таких коштів в державному бюджеті немає, тому шукаються нові варіанти фінансування, зокрема можливість підвищити податки.

Про це розповіла народна депутатка від партії "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа під час телемарафону.

Як повідомляє депутатка, запропонована сума охоплює не лише витрати на мобілізаційний процес, а й:

  • харчування бійців;
  • побутові витрати;
  • екіпірування;
  • зброя;
  • підготовка.

"На жаль, зараз цього ресурсу в нашому бюджеті немає, тому що всі наші доходи, внутрішні доходи, податки, митниця, розміщення облігацій внутрішньої державної позики, доходи від приватизації тощо, ми спрямовуємо на потреби оборони в повному обсязі", – пояснила народна депутатка.

Наразі Кабінет міністрів і Верховна Рада обговорюють можливі варіанти фінансування мобілізації, включаючи перенаправлення грошей із місцевих бюджетів до державного та підвищення податків. Один із варіантів, як вказала Роксолана Підласа – це введення прогресивних ставок для підвищення військового збору для громадян із вищим рівнем доходу.

"Тобто якщо ви заробляєте від 20 тис. грн, наприклад, то ви могли б платити військовий збір не 1,5%, а 3%. І це б допомогло утримувати наші війська", – сказала вона під час телемарафону.

Підласа також висловила ідею включення податку на розкіш для тих, хто може дозволити собі розкішні покупки, враховуючи негативний вплив на платіжний баланс через імпорт дорогих товарів.

"Якщо в тебе є можливість купувати дорогі речі, об'єктивно дорогі речі. Ніхто не говорить про те, що потрібно оподатковувати телефон за 5 тисяч гривень, але якщо це новий iPhone, який коштує 60-70 тисяч гривень, то його можна оподатковувати додатковим податком", – додала Роксолана Підласа.

Бронювання від мобілізації за 6 тис. грн податків

Офіс президента відмовився впроваджувати план щодо оплати за бронювання від призову до армії. За словами народного депутата від партії "Голос" Ярослава Железняка, ідея оподатковування бронювання працевлаштованих чоловіків вже була відкинута в Офісі президента. При цьому, критерієм для бронювання мав стати розмір податку на доходи, що визначався офіційною зарплатою працівників.

Раніше ми повідомляли, що за що можуть покарати підприємців в Україні. Також ми писали, що в Україні частково обмежать податкові перевірки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.