Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні частково обмежать податкові перевірки: якому бізнесу пощастить

У Міністерстві відновлення розповіли, якими додатковими пільгами зможуть користуватися українські підприємці вже у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український бізнес отримає додаткові пільги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українському бізнесу обіцяють надати додаткові пільги за роботу у постраждалих від війни регіонах. Мова про те, що для таких підприємців спростять регуляторні процедури та обмежать податкові перевірки.

Про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, пільгами зможе користуватися бізнес, який працюватиме у найбільш постраждалих регіонах під час дії воєнного стану та до 25 років після його закінчення

Так, держава також планує запровадити механізм страхування інвестицій від воєнних ризиків та спростити реалізацію проєктів державно-приватного партнерства та концесії.

"Крім того, для сталого розвитку територій пропонується передбачити надбавку до посадових окладів працівникам бюджетної сфери, які працюватимуть на таких територіях", — йдеться у дописі міністра.

Податкові нововведення: що готують українцям до 2030 року

Наприкінці 2023 року в Україні з'явилася "Національна стратегія доходів". Згідно з документом, до 2030 року.у нашій країні мають відбутися деякі податкові зміни, які торкнуться вітчизняних підприємців.

Загалом, стратегія доходів передбачає, що:

  • для юридичних осіб скасують спрощену систему оподаткування;
  • з'явиться прогресивна шкала оподаткування для фізичних осіб;
  • усі надходження на картку фізичної особи оподатковуватимуться у розмірі 18%;
  • підвищиться рента на нові газові свердловини;
  • митники зможуть проводити слідчі дії;
  • зміняться акцизи на цигарки та алкоголь;
  • не буде жодних податкових пільг.

У Міністерстві фінансів зазначали, що впровадження усіх нововведень не відбуватиметься без ухвалення відповідних законів, тому усі зміни впроваджуватимуться поступово.

Податки у 2024 році: що змінилося

Оскільки з 1 січня в Україні підвищилася мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум для працездатних осіб, змінився й показник єдиного соціального внеску та єдиного податку для ФОПів на спрощеній системі. Так, податкові зобов'язання цього року є наступними:

  • ЄП для 1 групи – 302,8 гривні щомісяця;
  • ЄП для 2 групи – 1 420 гривні щомісяця;
  • ЄСВ з січня по березень – 1 562 гривні щомісяця;
  • ЄСВ з квітня – 1 760 гривні щомісяця.

Зауважимо, що мінімальна зарплата в Україні наразі становить становитиме 7 тисяч гривень, але 1 квітня вона підвищиться до 8 тисяч. Натомість рівень прожиткового мінімуму складатиме 3 028 гривень.

Раніше ми розповідали, кому з українських олігархів повномасштабна війна з РФ завдала найбільших збитків. Також ми писали, хто з підприємців може отримати 30 тисяч євро у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.