Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкові перевірки та штрафи: за що можуть покарати підприємців в Україні

Розповідаємо, за що підприємці можуть отримати штрафи та як цього уникнути

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підприємцям потрібно уважно працювати з фіскальними апаратами

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підприємці, які працюють з фіскальними касовими апаратами, мають бути дуже уважними, адже за певні помилки вони ризикують отримати штраф. Однак, в деяких випадках українці все ж таки можуть уникнути покарання.

Про це розповіла керівниця продажів "Вчасно.Каса" сервісу цифрових рішень для бізнесу "Вчасно" Іванна Брославська виданню Delo.ua.

За її словами, з 1 жовтня 2023 року в Україні скасували мораторій на проведення податкових перевірок та накладення штрафів при роботі з РРО. Тому підприємцям потрібно дуже обережно працювати з фіскальними апаратами, аби податкова не завітала до них "в гості".

Як підприємці можуть уникнути штрафів

Насамперед потрібно розуміти, що відсутність РРО чи ПРРО – це перший крок до отримання штрафу. Як правило, податкова перевіряє саме тих підприємців, які взагалі не використовують касовий апарат.

Якщо ФОПи, які не торгують ризиковими групами товарів та не є платниками ПДВ, працюють без фіскального касового апарату, то за перше порушення вони можуть отримати штраф у розмірі 25%, а за повторні – розмір штрафу становитиме 50%.

Щодо інших підприємців, то їм у такому випадку загрожує штраф у розмірі 100% за перше порушення та 150% за повторні. Однак варто пам'ятати, що для того, аби отримати штраф, необхідно спочатку провести податкову перевірку.

Тому, підприємцям, які не хочуть натрапити на великі штрафи, варто користуватися фіскальними касовими апаратами.

Як уникнути податкових перевірок

  • Видача чеків за усіма продажами

Іванна Брославська пояснила, що чеки потрібно видавати в будь-якому випадку, за виключенням, коли оплата була здійснена безпосередньо на розрахунковий рахунок. Інакше покупець може поскаржитися на гарячу лінію податкової, що спровокує відповідну перевірку.

  • Відкриття нульової зміни

Якщо у підприємця немає продажів, то краще взагалі не відкривати зміну, оскільки це може здатися податковій підозрілими діями й вона направить на перевірку інспектора.

  • Своєчасне закриття зміни

Якщо систематично несвоєчасно закривати касову зміну, то це точно приверне увагу податкової до діяльності підприємця та контролюючі органи здійснять відповідну перевірку.

"Однак, якщо кілька разів трапився форс-мажор, і надіслати звіт до податкової не пізніше 24 годин з моменту відкриття зміни підприємцю не вдалося, то це не є катастрофою", – пояснила керівниця продажів.

  • Невірні реквізити у чеку

Податківці часто звертають увагу на невірні реквізити у чеку або їх відсутність. Підприємцям потрібно пам'ятати, що чеки з неправильними реквізитами вважаються недійсними та взагалі можуть прирівнюватися до невиданих.

Який податок зріс у 2024 році

Оскільки з 1 січня 2024 року в Україні змінився розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, відповідно зросли й певні податки для ФОПів.

Зокрема, йдеться про єдиний податок, який тепер становитиме:

  • 302,80 гривні (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб) – для ФОПів 1 групи;
  • 1 420 гривень (20% від мінімальної зарплати) – для ФОПів 2 групи.

Щодо ФОПів 3 групи, то для них розмір єдиного податку залишиться незмінним – 5% для тих, хто не є платниками ПДВ, та 3% для тих, хто сплачує податок на додану вартість.

Раніше ми розповідали, що податкова посилила контроль за OLX. Також ми писали, як правильно заповнити декларацію з ренти. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.