Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара у 2024 році дивуватиме щодня? У НБУ пояснили, до чого готуватися

Голова Національного банку України Андрій Пишний розповів, якою буде ситуація на валютному ринку впродовж усього 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що відбуватиметься з курсом долара у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні у 2024 році залежатиме від ринкових умов, також на курсові коливання впливатиме сезонність. Водночас Національний банк України створюватиме умови, які допоможуть забезпечити стійкість та привабливість української гривні.

Про це сказав в етері телемарафону глава НБУ Андрій Пишний.

За його словами, коли почалася повномасштабна війна, державний регулятор зробив курс фіксованим. Через це на валютному ринку існувала множинність курсів:

  • офіційний курс;
  • курс міжбанківського ринку;
  • курс сірого ринку;
  • курс в обмінниках.

При цьому готівковий курс був нестабільним. Наприклад, як зазначив Пишний, у жовтні 2022 року офіційний курс був на рівні 36,6 гривні за долар, натомість обмінники пропонували купувати долар за 41-42 гривні.

"Якщо ця різниця суттєва, виникає арбітраж, спекуляції та неможливість забезпечити курсову стійкість і, що важливо, формувати очікування стабільності", — сказав очільник Нацбанку.

Андрій Пишний зазначив, що Національний банк планував прибрати множинність курсів. Саме тому восени 2023 року НБУ скасував фіксований курс, запровадивши натомість керовану гнучкість курсу.

"НБУ залишатиметься на валютному ринку та згладжувати надмірні та небезпечні коливання", — сказав він,

Голова держрегулятора додав, що зараз населення можу купувати долар, курс якого може зростати і спадати, або ж тримати заощадження в гривневих активах та отримувати значний дохід. Водночас прогнозувати майбутній курс долара в НБУ не планують.

"Ми ефективно забезпечуватимемо мандат цінової стабільності та курсової стійкості", — пояснив Андрій Пишний.

Фіксований курс: чи готує НБУ повернення

Нещодавно заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук пояснив, що у Національному банку не планують повертатися до попереднього режиму курсоутворення. Тобто, на валютному ринку й надалі діятиме режим керованої гнучкості. За його словами, завдяки запровадженому у жовтні 2023 року режиму виконуються важливі завдання.

"Одне з них – збереження привабливості гривневих інструментів (депозитів та ОВДП). Поточна ситуація на валютному ринку не є якоюсь неординарною та точно не загрожує виконанню цього завдання", – сказав Ніколайчук.

Отже, хоч офіційний курс гривні до долара послабився на кілька відсотків, це не зменшило дохідність гривневих депозитних програм, пропонованих банківськими установами.

Раніше ми писали, що сталося на українському валютному ринку вперше за одинадцять років. Також ми розповідали, як змінюватиметься економіка країни у найближчому майбутньому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.