Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мільйонні суми щодня: скільки українці витрачають за кордоном

Наші громадяни генерують значний відтік валюти з банківських карток, витрати кожного дня становлять мільйони доларів

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці витрачають багато мільйонів доларів за кордоном

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці за кордоном не лише користуються фінансовою підтримкою урядів держав, на території яких проживають, але й витрачають національну валюту. Враховуючи, що біженців з початку повномасштабної війни нараховується кілька мільйонів, не викликає подиву неймовірно велика сума відтоку коштів.

Деталі розповів заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук на пресбрифінгу.

Відомо, що станом на кінець жовтня українців зі статусом тимчасового захисту в Європі налічувалося 4,1 мільйона осіб. Всі ці люди кожного дня витрачають кошти на купівлю продуктів харчування, одягу, розваги, транспорт тощо. Звісно, хтось користується міжнародною підтримкою та отримує фінансові виплати на проживання.

Але це не сильно применшує генерацію відтоку коштів з України. За підрахунками НБУ, щодня наші громадяни витрачають в загальному 35 млн доларів. Це обсяг розрахунків вітчизняних банків з міжнародними платіжними системами, на такому рівні сума перебуває приблизно з квітня 2023 року.

У категорії "подорожі" станом на 2022 рік витрати становили 20 млрд доларів, минулого року показник трохи зменшився – до 18 млрд доларів.

"Цього року ми очікуємо, що обсяги скоротяться суттєво – приблизно до 13 млрд доларів", – зауважив Ніколайчук.

Що стосується надходжень з-за кордону, то вони не змогли сягнути встановленої планки. За 11 місяців 2023 року перекази на українські рахунки становили 10,6 млрд доларів. Виходить, люди допомагають родичам, які залишилися в Україні, але біженці потребують більше фінансових нарахувань, враховуючи, що в Європі інша валюта і вищі ціни.

Як вигідно купити долари в Ощадбанку

Раніше ми розповідали, що зазвичай населення не замислюється над способами вигідного обміну валюти. Якщо мова йде про Ощадбанк, то клієнти просто знімають гривні з карток і йдуть у відділення, щоб отримати готівку на руки. Але існує можливість конвертації безпосередньо в мобільному додатку Ощад 24/7.

"Там кращий курс, порівняно із касами банку. Наприклад, в банку курс становить 38,3 грн за долар, а в додатку 38,2 грн. Економія не дуже відчутна, проте вона є", – пояснив голова правління фінансової установи Сергій Наумов.

Українцям потрібно здійснити певний алгоритм дій, аби успішно завершити операцію обміну:

  • авторизуватися в застосунку;
  • обрати пункт "Платежі" та натиснути на "Обмін валют";
  • вказати суму купівлі в доларах.

Після цього на валютній карті з’являться кошти, які згодом можна зняти у відділені Ощадбанку. Зауважимо, для конвертації необхідно мати активний рахунок в іноземній валюті, інакше обмін неможливий. Відкриття абсолютно безплатне і проводиться дистанційно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що виплати ВПО отримуватиме ще одна категорія українців і розповідав, кого це торкнеться. Також ми повідомляли, що Польща хоче скоротити допомогу українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.